Volite slanutak? Ovo se događa s vašim tijelom kad ga jedete

Slanutak je jedna od najranije kultiviranih mahunarki i bogat je izvor vlakana te sadrži zdrave masti, ugljikohidrate i mnoge druge vitamine i minerale. Također, ima visoki udio bjelančevina pa može biti izvrsna zamjena za meso.

Iako je većini poznato da je ova mahunarka jako zdrava, kad pročitate koje sve blagodati donosi vašem tijelu, možda ćete je češće uključivati u prehranu, prenosi portal BrightSide.

1. Izgubit ćete kilograme i imati bolju probavu

Sigurno ste već mnogo puta čuli da vlakna vode do vitke linije pa nije niti čudno kako slanutak, koji u 100 grama sadrži 17 grama vlakana, pomaže u poboljšanju rada probavnog sustava, smanjuje rizik sindroma iritabilnog crijeva i sprječava zatvor.

Proteini i vlakna u slanutku pružit će vam osjećaj sitosti odnosno smanjiti apetit, što može dovesti do gubitka kilograma.

2. Imat ćete zdravije kosti

Slanutak je dobar izvor mangana, kalcija, željeza, magnezija, cinka i vitamina K i A, a sve to je važno za rast i mineralizaciju kostiju te proizvodnju kolagena.

3. Imat ćete ljepšu kožu i pospješit ćete rast kose

Vitamini C, E i K prisutni u slanutku, važni su za zdravlje kože. Oni pomažu zacjeljivanju rana, uklanjaju bora, kožu održavaju vlažnom i elastičnom te štite od UV zraka.

S obzirom na to da su bjelančevine (proteini) glavni izvor za izgradnju kose (a između ostalog i mišića, kože, krvi, noktiju i unutarnjih organa), proteini, vitamini A i B te druge hranjive tvari prisutne u slanutku mogu pomoći u sprečavanju gubitka kose i pospješiti rast kose.

4. Poboljšat će vam se zdravlje očiju

Slanutak sadrži i beta-karoten (provitamin vitamina A) koji ima protuupalni učinak i pomaže u smanjenju rizika od bolesti očiju.

Razne studije također pokazuju kako beta-karoten može usporiti oštećenje živaca.

5. Poboljšat će vam se moždane funkcije

Kolin, koji se nalazi u slanutku, povezan je s poboljšanim kognitivnim performansama uključujući bolje pamćenje i obradu jer sudjeluje u izgradnji staničnih membrana i definiran je kao osnovni element funkcioniranja mozga, piše Index.

S godinama tijelo proizvodi sve manje kolina pa je dobro uvrstiti slanutak u prehranu.

Možda Vas zanima