” Dani vitezova Vranskih” – veliki povijesni spektakl 16. i 17. kolovoza

Očekuje vas društvo vitezova, streličara, mačevaoca, vrhunskih konjanika…viteški turniri i bitke ali i bogata gastronomska ponuda te drevni srednjovjekovni obrti. Velika pomorska noćna bitka održat će se u mjesnoj luci Pakoštane – 18. srpnja.

Teško je rekonstruirati povijest. Iz gustog tkanja povijesti, iz tamnih pregrada vremena iskaču slike nalik onima iz snova: Templari, Ivanovci, Turske paše, Papinski glasnici, Vranski priori… tek su neki od likova iz duge i slojevite Pakoške povijesti.

Na ”DANIMA VITEZOVA VRANSKIH”, povijesnog spektakla u kolovozu, oživljavaju se sadržaji i kulise davnih vremena. Pred vama će se ukazati srednjovjekovni tabori, viteški turniri, stari zanati, igrokazi, vitezovi-konjanici iz cijele hrvatske i iz inozemstva, sokolari, običan puk, žongleri i siromasi… pitoreskne nošnje, uniforme, ratne naprave, i k svemu tom bogata kulinarska ponuda uronjena u srednjovjekovne recepture. Ništa vas tih dana neće ostaviti ravnodušnim. Još kada vam Vransko polje ponudi plodove zemlje nećete znati gdje se u vama nastanilo prijestolje užitka: u očima ili na nepcu.

Neposredno uz Han Jusufpaše Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji, povijesni spektakl će vas uvesti u vrijeme velikih bitki, a ako na trenutak zažmirite činit će vam se kako ste dio herojske vojske, isturenog bedema pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.

Vjernost domu, čestitost, čast, istinoljublje, pravednost brane spojem snage i odvažnosti, hrabrosti i vještinom.

Sjedište u Pakoštanima,trenutno, a po obnovi povijesnih objekata u VRANI. Vranski vitezovi baštine bogatu prošlost. Od 11. Stoljeća pronose slavu kršćanstva i hrvatskog domoljublja. Nastali 2007. godine, registrirani u siječnju 2010.

Svrha postojanja Vranskih vitezova sastoji se od više razloga.

1. Upoznavanje lokalnog stanovništva sa vlastitom povijesnom baštinom

2. Očuvanje i obnova naslijeđenih povijesnih građevina

3. Predočavanje povijesnih događanja u živo

4. Predočenje povijesne baštine domaćim i stranim turistima i posjetiocima

5. Oživljavanje tradicionalnih moralnih vrijednosti svoga naroda

6. Podučavanje i vježbanje tradicionalnih borilačkih vještina – mačevanje.

Možda Vas zanima