Ugledni njemački stručnjaci za održivi razvoj u Biogradu na Moru

Prof.dr. Monika Griefahn: „Ulagati treba u edukaciju i razvoj nemjerljivih vještina“

U okviru svog trotjednog boravka u Hrvatskoj ugledni njemački stručnjaci za održivi razvoj Monika Griefahn i Michael Braungart posjetili su i Biograd. U biogradskoj gradskoj vijećnici gostima su prezentirani svi projekti koji su trenutno u realizaciji u gradu i općini Pakoštane, a Ranko Milić iz Cedre gostima je ukratko objasnio o kakvim je projektima riječ i te o krajnjem cilju njihove namjene.

Njemački stručnjaci s izuzetno bogatim znanjem i iskustvom, ovom prilikom upoznali su predstavnike Grada Biograda , općine Pakoštane te lokalne akcijske grupe s načinom rada drugih zemalja na sličnim projektima te manjkavostima istih.

– EU mora krenuti na sljedeći nivo , naime infrastrukturni projekti koje financira nekada postanu teret, a ne olakšanje. Daje se novac za infrastrukturu, no zanemaruje se „ software“ i edukacija ljudi koji postaju akteri takvih projekata. Ulaganje u nešto što u konačnici ne koristi društvu, već naprotiv ,postaje nemoguće ili vrlo teško za održavanje nije od koristi nikome. Sjedeći nivo mora biti ulaganje u edukaciju i razvoj nemjerljivih vještina“ – upozorila je Monika Griefahn.

Prof. dr. Michael Braungart njemački kemičar i jedan od osnivača Greenpeacea Njemačka osvrnuo se na klimatske promjene i očuvanje okoliša te ukazao kako jedino međusobnom suradnjom i poticanjem možemo učiniti nešto.

„ Poticanje novih načina izrade stvari, primjerice betona koji u sebi sadrži oko 300 štetnih spojeva, jedan su od načina kako s predumišljajem graditi nešto za budućnost , kako bi to bilo manje toksično za buduće generacije , jedan je to od malo načina kako poboljšati stanje našeg okoliša. Primjerice dječji vrtić u Švedskoj koji je izgrađen u potpunom skladu s prirodom, naime cijela zgrada vrtića je pogodna za reciklažu . Ovakvom promišljenom gradnjom potiče se alternativni pristup gradnji, no prvo trebamo promijeniti postavke u glavama i gledati puno dugoročnije nego do sada“ – izjavio je Michael Braungart.

Prof. dr. Monika Griefahn

Prof. dr. Monika Griefahn nekadašnja je njemačka parlamentarka i poznata aktivistica za zaštitu okoliša i održivi razvoj. Jedna je od osnivača njemačkog Greenpeacea te je obnašala funkciju njegove sudirektorice od 1980. do 1983. godine. Također, bila je prva ženska članica upravnog odbora međunarodnog Greenpeacea.

Tijekom devedesetih godina djelovala je kao ministrica zaštite okoliša u njemačkoj saveznoj pokrajini Donja Saska, a u svom radu bila je prvenstveno posvećena promicanju obnovljivih izvora energije te postupnom napuštanju nuklearne energije. Od 1998. do 2009. bila je zastupnica u njemačkom Bundestagu, a njene glavne odgovornosti bile su u sektorima kulture i medijskih djelatnosti, s posebnim naglaskom na nove medije i vanjsku kulturnu politiku.

Osnivačica je Instituta za medije, okoliš i kulturu (Institute Media, Environment, Culture – IMUK) – poduzeća za konzultantske usluge i obrazovanje u području održivog razvoja, čija je izvršna direktorica. U svojoj bogatoj karijeri, od 2012. do 2018. godine, bila je i direktorica Odjela za okoliš i zajednicu međunarodne cruising kompanije AIDA Cruises, članice Costa grupe. Trenutno je u toj organizaciji zaposlena kao viša savjetnica za održivost. Costa grupa okuplja neke od najvećih cruising kompanija na svijetu – AIDA-u, Costu i Costa Aziju.

Monika Griefahn angažirana je i na nizu volonterskih djelatnosti, među ostalim članica je upravnog odbora i žirija za dodjelu nagrade Right Livelihood, često nazivane alternativnom Nobelovom nagradom.

Dr. Michael Braungart

Prof. dr. Michael Braungart njemački je kemičar, najpoznatiji po svom radu na Cradle to Cradle® konceptu, kojeg je utemeljio s američkim arhitektom Williamom McDonoughom. Riječ je o dizajnerskom principu koji proizvode oblikuje po uzoru na prirodne procese, u potpunosti poštujući načela cirkularne ekonomije. Posebno se primjenjuje se u građevinskoj industriji, ali i u dizajnu interijera, tekstilnoj, kozmetičkoj industriji i slično.

Tijekom 80-ih godina 20. stoljeća Braungart je surađivao kao znanstveni savjetnik i stručnjak za okoliš s njemačkim saveznim vlastima, gradovima i općinama, vodio je Odjel za kemiju u međunarodnom Greenpeaceu te također bio jedan od osnivača Greenpeacea Njemačka.

Trenutno predaje na Sveučilištu u Lüneburgu kao profesor procesnog inženjerstva te u School of Business u Dardenu kao izvanredni profesor, s fokusom na teme poput ekološke učinkovitosti te Cradle to Cradle® dizajna. Dr. Braungart također je znanstveni voditelj Hamburškog instituta za okoliš,

neprofitnog istraživačkog centra koji proizvodi „Top 50“ studiju – procjenu učinaka najvećih svjetskih kemijskih kompanija na okoliš.

Braungart je utemeljitelj EPEA Internationale Umweltforschung GmbH i suosnivač McDonough Braungart Design Chemistry, organizacije koja provodi edukacije i konzultacije o Cradle to Cradle® konceptu te izdaje certifikate s ovom oznakom inovativnim kompanijama i proizvodima.

Možda Vas zanima