Srednja škola Biograd: Otkriven spomenik u znak sjećanja na poginule učenike

Božo Došen: Ovaj spomenik jedinstven je u Hrvatskoj, hvala Gradu Biogradu što nas je financijski podržao .

U dvorištu Srednje škole Biograd danas je svečano otkriven spomenik u znak sjećanja na poginule učenike ove škole, njih 21,  koji su utkali svoje živote za dobrobit naše domovine. Svečanosti otkrivanja prisustvovali su članovi obitelji  poginulih učenika, i predstavnici Grada Biograd na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, načelnik Općine Tkon Goran Mušćet,  te učenici i djelatnici Srednje škole Biograd.

Ravnatelj Srednje škole Biograd Ivica Kero ,zahvalio je roditeljima i prijateljima  stradalih učenika te im poručio kako mogu biti ponosni jer su za domovinu dali najviše što su mogli- život svojeg djeteta  :

  • Na današnji dan u ozračju blagdana Svete Stošije iskazujemo počast i obnavljamo sjećanje na učenike koji su svoje živote ugradili u slobodu naše domovine. Ideju o podizanju spomenika predložio mi je gdin Mile Maretić, bivši ravnatelj, a gradonačelnik Ivan Knez i bivši ravnatelj Božo Došen proveli su ovu časnu ideju u djelo. Zahvaljujem Boži Došenu što je marljivo i strpljivo prikupljao podatke o našim bivšim učenicima u matičnim knjigama, razgovarao s njihovim obiteljima te gradu Biogradu koji je financijski stao iza ovog projekta. Kao odgojna ustanova želimo da sadašnjim i budućim generacijama ovo bude trajni podsjetnik i poticaj  da cijene i vole svoju domovinu , a svojim marljivim učenjem i radom doprinesu njezinom napretku – poručio je Kero.

Gradonačelnik Ivan Knez zahvalio se bivšim ravnateljima Mili Maretiću i Boži Došenu koji su uvelike zaslužni za podizanje spomenika te Marinku Katuši ,koji je izradio spomenik na kojemu se nalaze imena poginulih učenika.

  • Posebno pozdravljam obitelji poginulih koje su doživjele veliku tragediju, obitelj Adžić-Kapitanović, Barbaroša, Baričić, Batur, Brkljača, Dujić, Erstić, Ivanišević, Jeličić, Maksan, Mikulić, Morožin, Pešić, Rogić, Trtica, Ugrinić, Zelantov i Zrilić. Okupili smo se ovdje kako bi podsjetili na hrabrost i jedinstvo koje nas je učinilo nepobjedivima i da bi odali počast poginulima koji su zaslužni za stvaranje naše Domovine. Otkrivanjem ovog spomenika za učenike koji su položili svoje živote na oltar Domovine htjeli smo trajno obilježiti njihovu borbu i doprinos u stvaranju Lijepe naše i to je najmanje što možemo učiniti za njih i njihove obitelji., poručio je Knez te podsjetio na  skorašnju izgradnju Memorijalnog centra, svojevrsnih memorijalnih soba za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve na području bivše Općine Biograd (Grad Biograd, općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon i Pašman)., a predviđen je na ulazu u grad, uz zapadnu stranu ceste iz pravca Benkovca, na Kosi-Torovima., podsjetio je Knez

Spomenik su otkrili bivši i sadašnji ravnatelji Srednje škole Biograd Božo Došen i Ivica Kero, nakon čega je biogradski župnik don Marin Krešić blagoslovio isti.

Možda Vas zanima