Siguran odmor: Policijski službenici na plaži Dražice dijelili savjete o samozaštiti

"Goste i domaće nužno je educirati o samozaštiti"

U Biogradu , na plaži Dražica, danas su djelatnici PU Zadarske, PP Biograd na Moru te kolege iz nekoliko europskih zemalja provodili preventivne aktivnosti usmjerene na prevenciju krađa, provala, prijevara i drugih kaznenih djela čiji broj znatno raste tijekom turističke sezone. Naime, djelatnici PU zadarske tijekom ljetnih mjeseci pojačavaju mjere prevencije svih oblika kriminaliteta s posebnim naglaskom na kaznena djela imovinskog kriminaliteta. Uz potporu Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području naše županije provodi se niz aktivnosti iz lokalnog preventivnog projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“. Potporu su im pružili Grad Biograd i TZ i Vijeće za komunalnu prevenciju Biograd.

Ivana Grbić , glasnogovornica PU zadarske ovom prilikom je izjavila: Cilj provođenja ovakvih aktivnosti je ukazivanje gostima i domaćima na samozaštitno ponašanje kako i sami ne bi postali žrtve imovinskih kaznenih djela koja su u ljetnim mjesecima u znatnom porastu. Danas smo uz pomoć stranih kolega turistima dijelili savjete kako se zaštititi i letke koji su tiskani na 12 svjetskih jezika kako bi ih što bolje upozorili na mogućnost kriminalnih djela, poručila je.

Raste broj ukradenih bicikala

Načelnik PP Biograd na Moru Petar Strmota otkrio je što je najčešće na meti lopova u ljetnim mjesecima:

Na plažama najviše bilježimo krađe mobitela, zlatnine i torbi dok su krađe bicikala nažalost u velikom porastu. U odnosu na protekle godine nažalost bilježimo zaista značajan porast krađe bicikala na području djelovanja PP Biograd. Iskoristio bih priliku da potaknemo goste i domaće kako bi se i oni samo što bolje zaštitili i time nama olakšali posao. Dolaskom stranih gostiju dolaze i oni koji koriste priliku i gužvu za razne krađe. Pozivamo građane na suradnju i neka se ne ustručavaju javiti svako sumnjivo ponašanje ukoliko ga primijete., poručio je Strmota.

Preventivni mobilni centar policije iz Splita

Ovom prilikom okupljenima je po prvi put predstavljeno i kombi vozilo za prevenciju iz PU Splitsko dalmatinske. Riječ je o vozilu koje je PU splitsko dalmatinskoj donirala policija Savezne republike Njemačke otkrio je Ante Radoja iz PU splitsko dalmatinske :

Osnovna namjena ovog mobilnog preventivnog centra jest da se lakše približimo turistima i pomognemo im s njihovim problemima . Kombi je suvremeno opremljen i prilagođen multimedijalnim sadržajem. Ovo nam je prvi izlet van naše županije, a kako je kombi tek odnedavno kod nas prvi test će mu biti Ultra festival koji se idućeg vikenda održava u Splitu.- otkrio je Radoja.

Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika se nadležnim policijskim postajama, djelatnicima Turističke zajednice Zadarske županije i drugih turističkih zajednica, te sa djelatnicima Zadarske županije i Sveučilišta u Zadru već od mjeseca travnja provode edukacije iznajmljivača u privatnom smještaju, građana, predstavnika lokalne samouprave, djelatnika turističkih zajednica i turističkih vodiča o važnosti samozaštitnog ponašanja te važnosti suradnje građana s policijom.

U tijeku je i obilazak gradskih četvrti, trgovinskih centara, plaža i kampova u kojima boravi veći broj turista. Tim prigodama turiste se, kao i ostale građane, kroz razgovor izravno savjetuje, upućuje i educira. Poseban naglasak je na savjetovanju o samozaštiti od najčešćih kaznenih djela u turističkoj sezoni kao što su: krađe na plažama, u trgovinskim centrima ili na mjestima javnog okupljanja, provale i krađe iz stambenih objekata i vozila, drske krađe, kao i o svim drugim kaznenim djelima.

Možda Vas zanima