Šestomjesečna bilanca biogradskog turizma

Prema dosadašnjim podacima Turističke Zajednice grada Biograda, odnosno sustavu e-Visitor turistička sezona u gradu Biogradu standardno je dobra, te i ove sezone za prvih šest mjeseci bilježi 233.627 noćenja, od čega je 185.093 stranih i 48.534 domaćih gostiju.

U odnosu na proteklu godinu kada je evidentiran nešto manji broj, to je lagano povećanje za 0,56 %. No, raduje činjenica da je u odnosu na isto vrijeme prošle godine povećan broj domaćih gostiju i to za gotovo dvije tisuće, što svakako posebno raduje. Ako govorimo o strukturi gostiju u prvom polugodištu ove godine, ostaje ono već dokazano od samog njezinog starta, a to je da su uz Hrvate najbrojniji bili Slovenci, zatim Nijemci, Česi i Austrijanci.

Valja još istaknuti kako je samo u mjesecu lipnju evidentirano 148.923 gosta, a što u odnosu na isto vrijeme prošle godine predstavlja porast od 1,38%. No, kako je pred vratima i špica turističke sezone, koja ipak predstavlja najznačajniju stavku ukupne turističke bilance, valja pričekati s konačnim procjenama. Za biogradski turizam koji nudi veliki broj najrazličitijih smještajnih kapaciteta s popunjenošću, barem u špici sezone, ne bi trebalo biti problema, jer svaka lokacija ima svoje prednosti.
One bliže centru grada, blizinu ali možda i nešto više buke, odnosno glazbe koja dopire sa svih strana, dok one u malo udaljenijim gradskim četvrtima imaju mir i tišinu, ali i duži put do plaža ili pak izlazaka u grad u večernjim satima. No, kako se kaže, svatko može pronaći nešto po svom ukusu i za svoj džep.
Slično je i s gastro ponudom, koja nudi skuplje i manje skupe zalogaje, od primjerice hotelskih i gradskih restorana, koji uz najčešće živu glazbu imaju usklađene i cijene, pa do brzih zalogaja duž rive, odnosno ulice, te pizzerija i slično.

Jednako tako i izbor kulturno zabavnog programa ovisi o ukusima, a organizatori takozvanog “Biogradskog ljeta” Turistička zajednica i Grad Biograd, te hotelska kuća Ilirija kao glavni suorganizator, nositelji su, brojnih, bez sumnje različitih događanja a nudi se opet po onoj staroj “tko što voli, nek’ izvoli”.

Piše : J.F. / Grad Biograd na Moru

Možda Vas zanima