Proslavljen blagdan Sv.Ante u Ostrovici

U crkvi Sv. Ante u Ostrovici vjernički puk Župe sv. Mihovila Lišane , proslavio je 13. lipnja blagdan svetog Ante. Svečanu misu predvodio je župnik fra Božo Mandarić
– Sv.Ante je htio da on bude mučenik i da umre mučeničkom smrću ali Bog je htio da on bude blizu siromasima. Bog je učinio veliko čudo preko njega a to je njegovo žarko propovijedanje. Danas u Padovi imamo njegov neraspadnut jezik i Bog nije dopustio da se njegov jezik raspadne jer to je bila živa riječ božja. Onaj koji ima otvoreno srce za drugog čovjeka taj vjeruje u Boga. Uvijek je bio blizu čovjeka , razumio je čovjeka a da nije imao vjere Bog se ne bi proslavljao preko njega. Stavimo sebe , svoje obitelji po Antin zagovor i da vjerujemo u providnost ovog čudotvorca i sveca- rekao je na kraju fra Božo Mandarić.
Crkva Sv. Ante Padovanskog u Ostrovici inače je spomenik kulture, služila je kao vojna kapela. Oko nje su pronađeni vojnički grobovi, pa i stranaca. U crkvi se nalazio drveni oltar i na njemu slika Gospe s Djetetom a uz nju sv. Ante i Sv. Ivan Nepomuk iz 18. stoljeća. U crkvi se također nalazio veliki barokni kip Sv. Antuna (18.st.) i srebrni Paks-relikvijar Sv. Ante.
Tijekom Domovinskog rata srpski pobunjenici crkvu su devastirali i srušili krov. Obnovljena je 1996. god. U mjestu Ostrovica, ima i pravoslavna crkva Sv. Luke.
Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti župski crkveni zbor s čuvenim starodrevnim pjevanjem mise koje se u župi njeguje stoljećima.

Tekst I foto : Marko Ledenko- Mane

Možda Vas zanima