Postavljanje spomen ploče na plaži Soline povodom 26. obljetnice pogibije 5 mladih osoba

Tijekom raketiranja u svega nekoliko trenutaka, poginulo je čak pet mladih osoba, : Lidija Vrankulj, Danijela Vidaković, Marijan Pulić, Jozo Tomić i Karlo Paić, dok ih je sedmero teško ranjeno.

Povodom 26. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi HV Marijana Pulića,Joze Tomića, Karla Paića te dvoje civila Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković ,Grad Biograd i Udruga 1.A. satnije 113. Šibenske brigade, otkrit će spomen obilježje na plaži Soline 14. lipnja u 11 sati. Grad Biograd i Udruga 1.A.satnije 113. Šibenske brigade zajednički su inicirali i pokrenuli ovu akciju otkrivanja spomen obilježja, koje je izradio slikar i arhitekt iz Knina Milan Zoričić.
Tog tragičnog dana 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve odnosno plažu Soline.
Tijekom raketiranja u svega nekoliko trenutaka, poginulo je čak pet mladih osoba, : Lidija Vrankulj, Danijela Vidaković, Marijan Pulić, Jozo Tomić i Karlo Paić, dok ih je sedmero teško ranjeno.
U razgovoru s glavnim inicijatorom ovog događaja, Draganom Toljanom predsjednikom Udruge 1A 113. brigade , doznali smo više o postavljanju spomen ploče poginulim braniteljima i civilima.
– Spomen ploče postavljamo isključivo iz razloga da se naši poginuli suborci ne zaborave. Zbog njihovih obitelji, mladosti i svih nas . Sa svojom ratnom braćom sam dogovorio da ćemo postavljati spomen ploče u znak zahvalnosti svim našim poginulima , samo iz naše brigade poginulo je čak 18 ljudi. Kako se kojem članu se bliži godišnjica mi postavljanjem spomen ploča izražavamo mali znak pažnje za taj nesebični čin. I tako je red došao na stradanje u Solinama, a kada smo s idejom spomen ploče došli do gradonačelnika Ivana Kneza i zamolili da Grad osigura prostor za postavljanje iste, gradonačelnik nas je ugodno iznenadio te predložio spomen obilježje. Rekao je da mi pronađemo arhitekta i kipara, a Grad će učiniti sve ostalo što je potrebno.
Program počinje u 11 sati kada će izaslanstvo Grada Biograda predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom i Udruga 1.A. satnije 113. Šibenske brigade položiti vijence i zapaliti svijeće ispred spomen obilježja. Obitelji poginulih , brojni visoki uzvanici i mnogobrojne braniteljske Udruge Zadarske i Šibenske županije , također će položiti vijence i zapaliti svijeće .
Postavljanjem spomen ploča na mjestima pogibije svojih ratnih drugova, pripadnici Udruge i lokalne vlasti trude se i nastoje da se protekli nemili događaji nikad ne zaborave, te stoga pozivaju građane da prisustvuju otkrivanju spomen ploče koju je izradio kipar Milan Zoričić .

Možda Vas zanima