Otkazao pogon trajekta na kojem je 350 ljudi, satima plutaju kod Kornata

Trajekt Aurelia, talijanske brodarske kompanije SNAV, koji plovi na redovitoj liniji Ancona – Split, rano jutros doživio je kvar pogona, deset milja od Kornata u hrvatskim vodama. Brod pun putnika satima pluta u Jadranu.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split, no oko 5 sati ujutro ostao je bez pogona.

Kako je rekao šef Lučke kapetanije Šibenik, Robert Baljkas, za N1, dva pogonska stroja ne rade, a na brodu samostalno ne uspijevaju otkloniti kvar, pa su zatražili pomoć.

Prema njima je krenuo tegljač iz Zadra, koji bi do trajekta, na kojemu je oko 250 putnika i 92 člana posade, trebao stići oko 14 sati.

“Ne znamo hoće li ići na najbližu luku ili u odredište, u Split. Obzirom da su putnici na brodu, možda čak odu i za Split”, rekao je Baljkas za N1.

Nema ozlijeđenih, nitko nije ugrožen, nije tražena evakuacija, a jugo je u slabljenju i vremenske prilike su povoljne, rekao je Baljkas za N1.

“Neugodna je situacija, ali nitko nije ugrožen od putnika i ne postoji opasnost od nasukanja ili bilo čega sličnog”, rekao je Baljkas, dodavši da će tegljaču trebati između 8 i 12 sati da dovuče brod do luke.

Oglasili su se i iz brodarske tvrtke.

“Pokvario se pogonski motor i u tijeku je tegljenje na sigurno. Putnici su upoznati sa svime, oni nisu ugroženi. Uredno im je poslužen doručak, a dobit će i ručak. Nakon toga očekujemo da će sve biti riješeno i da će brod u popodnevnim satima biti u Splitu. Naš je brod siguran i ovo je izvanredna situacija, ranije nismo imali takvih kvarova”, poručila je za 24sata talijanska tvrtka Snav u čijem je vlasništvu brod Aurelija.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture rekli su kako je tegljenje odgođeno. “Predviđeno je bilo spašavanje, već je bila pokrenuta akcija u smislu aktiviranja dva remorkera iz Šibenika i Splita. No, zbog jačanja južine i porasta valova odustalo se od toga budući da se pretpostavlja da ne bi bili adekvatni za tegljenje u Split. Trenutno čekamo informacije od nadležnih da vidimo što je odlučeno. Nije prijavljeno nikakvo ozlijeđivanje, nije prijavljeno niti onečišćenje”, kaže nam David Radas, voditelj službe za odnose s javnošću pri spomenutom ministarstvu.

Uz brod je bio pridruženi i brod Maira iz iste kompanije. Ali, kako kažu iz ministarstva, zbog nedostatka stručnih službi nije bila moguća evakuacija. “Taj brod se sada nalazi negdje na području razgraničenja splitskog i šibenskog akvatorija. Brod plovi uz pomoć jednog motora, brzina mu je tri čvora, drži se smjera ali uz minimalne pomake. To je samo zadržavanje na moru. To je kontrolirano plutanje, ta brzina je neznantno kretanje”, kaže Radas za Index.

Izvor SLIKE:Božidar Vukičević / Hanza Media

Možda Vas zanima