Općina Pašman obilježila Dan Općine i 26. obljetnicu utemeljenja; na svečanoj sjednici predstavljeni projekti te dodijeljenja javna priznanja

Općina Pašman u zadnjih nekoliko godina je udvostručila svoj proračun, a na svečanoj sjednici rezimirala je svoj rad i predstavila brojne projekte poput izgradnje i proširenje mjesnih groblja, sanaciju luke Mrljane, obnovu stoljetnih zgrada, projekt aglomeracije, sufinanciranje školskih udžbenika, stipendiranje studenata i mnoge druge

Povodom 26. godišnjice obilježavanja utemeljenja Općine Pašman, Dana Općine te blagdana nebeskog zaštitnika Sv. Ante, u mjestu Neviđane, u dvorani osnovne škole “Vladimir Nazor”, održana je svečana sjednica na kojoj su temeljem odluke općinskog vijeća dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a ujedno je i predstavljen rad općine te brojni ostvareni i planirani projekti.

“Poštovane mještanke i mještani, dragi gosti, prijatelji Općine Pašman, dame i gospodo, dopustite mi da na početku pozdravim izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, našeg dožupana Zadarske županije gospodina Šimu Mršića sa svojim suradnicima. Pozdravljam i sve kolege načelnike, ravnatelja županijske lučke uprave Davora Škibolu a također i općinske vijećnike, naše župnike, ravnateljicu vrtića, direktora Turističke zajednice, ravnateljicu osnovne škole, predsjednike mjesnih odbora, vas dame i gospodo i drage prijatelje, koji ste nam se pridružili u svečanosti povodom Dana Općine Pašman. Poseban pozdrav, ujedno i čestitku upućujem laureatima općinskih nagrada”, rekao je odmah na početku Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.

Sufinanciranje školskih udžbenika i stipendiranje studenata

Svako obilježavanje Dana općine prigoda je za osvrt unatrag, rezimiranje i percipiranje aktivnosti u proteklom programskom razdoblju. Općina Pašman može se pohvaliti s nizom započetih, ali i realiziranih projekata višemilijunske vrijednosti od životnog značaja za sve žitelje općine. Ćosić je tako najprije istaknuo one najvažnije odluke koje se konkretno tiču stanovnika općine Pašman:

“Kako bi olakšali financijsku situaciju roditeljima školske djece omogućili smo sufinanciranje školskih udžbenika samohranim roditeljima i obiteljima sa troje i više djece, a radimo na tome kako bi u budućnosti mogli osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u našoj Općini. Također, svim redovitim studentima odobrili smo stipendije u ukupnom iznosu od 160.000,00 kn, a od ove godine stipendiramo i srednjoškolce deficitarnih zanimanja”, kaže Ćosić.

Istaknuo je i financiranje izgradnje i kupnje prve stambene nekretnine mladim obiteljima, pomoć raznim udrugama te donošenje odluke o sufinanciranju opg – ova općine Pašman, kao i dobitnika oznake hrvatskog otočnog proizvoda, te sufinanciranje trajnih nasada eko proizvodnje, zapošljavanje, edukaciju, financiranje troškova analize proizvoda i odlaske na sajmove.

“Osim odluke o sufinanciranju opg – ova općine Pašman, donijeli smo i odluku o financiranju izgradnje i kupnje prve stambene nekretnine našim mladim obiteljima i to 100 kuna po kvadratnom metru bruto površine ili čak do iznosa od 60 000 kuna u nadi da će to barem malo pomoći mladim obiteljima da ostanu živjeti na otoku. Nismo zaboravili ni na naše udruge; ove godine, odobrili smo sredstva svim udrugama za njihove programske aktivnosti u 2019. godini. Za 19 udruga odobreno je 360.000,00 kn”, objašnjava Ćosić.

Ususret novoj turističkoj sezoni, načelnik Ćosić se osvrnuo i na uspješnu lanjsku turističku sezonu.

“Povećanje dolazaka od 6%, te prosječan boravak gostiju od 12 dana, predstavlja rast na prosjeku posljednjih 5 godina i odražava održivi rast našeg turizma kojemu svi težimo, a naši turisti to prepoznaju i rado se vraćaju na naš otok”, govori Ćosić.

Brojni projekti

Predstavljeno je i nekoliko projekata koji su ostvareni u ovoj godini kao i oni koji se tek planiraju realizirati u budućnosti. Općina Pašman tako uskoro kreće u izgradnju i proširenje mjesnih groblja u Pašmanu, Dobropoljani, Ždrelcu te u Neviđanima a Mjesto Kraj dobiva novu suvremenu mrtvačnicu također u slijedećoj godini. Od prošle godine omogućen je i rad suda i katastra u Ždrelcu svakim radnim danom, a Općina Pašman financira taj rad sa 400.000,00 kn godišnje.

Ovih dana krenula je i izgradnja odnosno sanacija luke Mrljane, najbrodarskijeg mjesta u općini u vrijednosti od 3.600.000,00 kn, a u suradnji sa ministarstvom regionalnog razvoja i fondova europske unije općina je obnovila i svoje dvije stoljetne zgrade, i to zgradu bivšeg mlina u mjestu Pašman u vrijednosti 1.200.000,00 kuna. Druga zgrada obnovljena sredstvima europskih fondova je bivša učiteljska kuća u Ždrelcu koja će biti iznajmljena za ugostiteljsku djelatnost. Vrijednost tih radova iznosi 830.000,00 kuna. Tu je dakako i projekt Aglomeracije Biograd-Pašman-Tkon u suradnji s Komunalcem Biograd na Moru, to jest izgradnja kanalizacije na cjelokupnom otoku, a koja je nakon vodovoda najveći infrastrukturni projekt u povijesti općine Pašman.

“Moram naglasiti da svi projekti i planovi koje Općina Pašman provodi i planira ne bi bilo moguće realizirati bez stabilnog proračuna. Naglašavam da je općinski proračun u posljednjih nekoliko godina gotovo udvostručen i sada on iznosi preko 13.000.000,00 kuna sa tendencijom rasta u narednim godinama. Još jednom moram pohvaliti suradnju sa svim ministarstvima, županijom, tvrtkama, obrtima i ustanovama sa kojima surađujemo”, zaključuje načelnik Krešimir Ćosić.

Ove godine Općinsko vijeće na čelu s načelnikom Krešimirom Ćosićem odlučilo je na poseban način zahvaliti se istaknutim ljudima općine Pašman dodjelom posebnih priznanja i zahvalnica.

Dobitnici Javnih priznanja Općine Pašman za 2019. godinu su:

Počasni građanin Općine Pašman:

– NIKICA TOMASOV iz Dobropoljane, posthumno

Nagrada za životno djelo:

– Fra JOAKIM GREGOV iz Hvara
– DRAGOMIR – DRAGO MAĐERIĆ iz Pašmana, posthumno

Nagrada Općine Pašman :

– IVANA MEDIĆ iz Neviđana
– OPG-u “KRSTO MATULIĆ” iz Pašmana
– BOBIĆ ANTONIO iz Pašmana
– FILIP KULONJA iz Dobropoljane
– NEVENA DUJMOVIĆ – PRIŽMIĆ iz Dobropoljane

Zahvalnica Općine Pašman :

– UDRUGA “LAVANDA” iz Ždrelca
– LIKOVNA SKUPINA “MAŠTA RADI SVAŠTA OŠ. “Vladimir Nazor“
iz Neviđana (Dea Kuštera, Ana Bašić, Petra Pedišić, Gabrijela Kučina, Antonella Magić, Barbara Blagdanić, Sebastijan Medić i Luki Pedišić)

Možda Vas zanima