Okrunjeni šampioni 10. jubilarnog Vinfesta Benkovac 2019.

Na Kaštelu Benković, u petak 5. srpnja 2019. godine pred velikim brojem uzvanika i eminentnih stručnjaka s područja vinogradarstva i vinarstva održam je jubilarni, 10. Festival vina sjeverne i srednje Dalmacije „Vinfest Benkovac 2019.“. Ovu prestižnu vinsku manifestaciju organizirao je Grad Benkovac zajedno s novoosnovanom Turističkom zajednicom Ravni Kotari i novom Udrugom vinara Zadarske županije koja iz godine u godinu potvrđuje da je riječ o iznimnom događaju koji je postao nezaobilazan čimbenik za benkovački kraj i okolicu te događaj o kojem se rado priča u vinskim krugovima diljem zemlje.

Cilj manifestacije je prezentacija i promocija vinarstva na području grada Benkovca, odnosno sjeverne i srednje Dalmacije, na prostoru koji je tradicijski i geografski uz sve pogodnosti i potencijale predvodnik u proizvodnji vrhunskih vina u Zadarskoj županiji. Poseban naglasak ove godine bio je stavljen na promociju i brendiranje autohtone sorte vinove loze Maraština i Plavina. Vinfest Benkovac više nije samo vinska priča Benkovca i Dalmacije, već polako postaje vinska priča čitave zemlje. I ove godine, pristigao je znatan broj uzoraka pa je tako ocjenjivačka komisija ocjenjivala 70-tak zaprimljenih uzoraka što bijelih, što crnih vina.

Najuspješnijima su dodijeljene brončane, srebrne i zlatne Čevulje za vina u postupku proizvodnje te za vina na tržištu.

Šampionom crnih vina u kategoriji vina na tržištu proglašen je Merlot 2016. OPG Vinarija Šime Škaulja iz Nadina.

Šampion bijelih vina na tržištu je Maraština 2018. Vinarije Jokić iz Lišana Tinjskih.

Titula šampiona crnih vina u postupku proizvodnje pripala je Merlotu Mladena Maraša iz Vrsi, dok je šampion bijelih vina u postupku proizvodnje Sauvignon blanc tvrtke Diadora Eko Zdravka Žuže iz Podgradine.

Proglašeni su i pobjednici u kategorijama autohtonih sorti pa je tako Jokićeva šampionska Maraština najbolja u toj kategoriji, dok najbolju maraštinu u postupku proizvodnje ima Obrt Karaba Šime Kurtova u Pakoštanima, a najbolja plavina u postupku proizvodnje je ona OPG-a Ivaneža iz Zagrada.

Gradonačelnik Tomislav Bulić tom je prigodom čestitao svim vinarima, a posebno nagrađenima sa željom da im to bude poticaj u daljnjem radu za još bolji uspjeh.

-Nedavno smo okupljajući uz Benkovac i šest općina ove sunčane doline, osnovali i Turističku zajednicu Ravnih kotara s kojom krećemo u razvoj ruralnog i agro turizma u kojem je upravo vinski turizam naša perjanica i snaga. S njim želimo i vjerujem da možemo, postati međunarodno prepoznatljivi. Dragi vinari, vaš uspjeh nije samo vaš uspjeh, vaš uspjeh je uspjeh Grada Benkovca i cijelog našeg kraja, naših općina, naše županije, ali i naše domovine – kazao je gradonačelnik Tomislav Bulić.

U ime stručne komisije, vinarima i gostima obratila se predsjednica Ivana Alpeza.

Kako i dolikuje pravoj vinskoj fešti, osim vrhunske kapljice i dobre spize, posebnih autohtonih specijaliteta poput vare, janjetine s bižima i krumpirima, janjeće jetrice s palentom bilo je tu i mnoštvo zabave, a za dobru atmosferu u zabavnom dijelu programa pobrinula se klapa Donat iz Zadra.

Ovogodišnji Vinfest tradicionalno je imao i notu humanitarnog karaktera u sklopu čega je organizirana humanitarna prodaja vina, a sav prihod namijenjen je mnogobrojnoj obitelji prerano preminulog Željka Katuše, djelatnika Grada Benkovca i jednom od utemeljitelja Vinfesta.

Izvor: Grad Benkovac

Možda Vas zanima