Odlične vijesti za sve one koji traže posao. U sljedeća tri mjeseca rast će potražnja za radnicima u turizmu, građevini i proizvodnji

Istraživanje tvrtke ManpowerGroup, o prognozama zapošljavanja – MEOS (The ManpowerGroup Employment Outlook Survey), pokazuju da tražitelji posla u našoj zemlji mogu očekivati dosta aktivno tržište rada u slijedeća tri mjeseca
Od 620 intervjuiranih poslodavaca njih 25% očekuje rast broja zaposlenih, samo 2% smatra da će ipak smanjiti broj zaposlenih, a 70% poslodavaca u našoj zemlji ne očekuje promjene u broju zaposlenih tijekom slijedeća tri mjeseca. To rezultira Neto prognozom zapošljavanja od +23%. Kad se to usporedi s prognozama za drugo tromjesečje 2019., poslodavci u Hrvatskoj predviđaju pad broja zaposlenih za 11%.

Očekuje se da će broj zaposlenih tijekom trećeg tromjesečja 2019. rasti u sve četiri hrvatske regije. Najsnažniji tempo otvaranja novih radnih mjesta očekuje se u Zapadnoj Hrvatskoj, gdje poslodavci iskazuju robusne prognoze zapošljavanja od +36%. Prilično dobar rast broja zaposlenih očekuje se i u Središnjoj Hrvatskoj, s neto prognozom od +21%, kao i u Južnoj i Istočnoj Hrvatskoj, u kojima neto prognoze zapošljavanja iznose +24%, odnosno +13%.

Najsnažnije prognoze kretanja na tržištima rada iskazane su u ugostiteljskom i turističkom sektoru, gdje poslodavci iskazuju iznimno snažnu neto prognozu zapošljavanja od +35%. U građevinskom sektoru poslodavci su iskazali gotovo isto tako snažne neto prognoze, od +27%. Uz to, jednako dobre prognoze iskazane su i u sektoru proizvodnje, +27%. Vrlo aktivna tržišta rada očekuju se još i u poljoprivredi, lovstvu, šumarstvu i ribarstvu gdje prognoze iznose +22%.

„Samopouzdanje poslodavaca uglavnom se temelji na uobičajenom rastu zapošljavanja u ljetnim mjesecima tijekom turističke sezone. Uz to, poslodavci u sektoru proizvodnje iskazali su vrlo snažne neto prognoze zapošljavanja kao i poslodavci u građevinskom sektoru, što me posebno oduševljava. Poslodavci sve više postaju svjesni činjenice da su ljudi ti koji pokreću produktivnost i profitabilnost, što omogućuje daljnji rast organizacija“, zaključio je Aleksandar Hangimana, regionalni direktor ManpowerGroup.

Izvor: samopozitivno.com

Možda Vas zanima