OD STUDENOG NI “S”! Mali Vakula dao prognozu za nadolazeće razdoblje i upozorio da ovakva odstupanja kad tad dođu na naplatu…

263

Početak studenog mnoge je iznenadio natprosječno toplim vremenom pa tako nisu neuobičajeni prizori poput ovog s gornje fotografije, snimljene prije dan-dva na Rivi: umjesto u jaketama i kaputima, Splićani kavu ispijaju u kratkim rukavima. Neke ovakva anomalija veseli, drugi se brinu kako će se odraziti na prirodu.
Gdje je nestao studeni, pita se i Ivan Šolić, meteorolog-amater poznat i kao ‘Mali Vakula’ na svojoj Facebook stranici. Šolić primjećuje kako je početak predzadnjeg mjeseca u godini neuobičajeno topao, a u prognozi za naredno razdoblje navodi kako ni do daljnjega neće opravdati svoj naziv.

‘Od studenog i studeni ni “S”. Po svim mogućim projekcijama prognostičkih modela, idućih 20 dana jedno veliko ništa, dapače, bit će neuobičajeno toplo, neobično… Neka naznaka za zahlađenje ili barem prosjek? Tek poslije 25. studenoga… Ali, daleko je to za ozbiljnu i pouzdanu prognozu, za koju bi se moglo dati ruku u vatru.

Nijednoj ekstremnoj anomaliji vremena, koliko god nekome ovakvo vrijeme bilo po volji, iskustvo nas uči, nije se za radovati, jer kad-tad, priroda će “podmiriti” svoje potrebe. Doduše, zadnjih godina (desetaka godina) sve više izvan onih uobičajenih okvira u kojima mi podrazumijevamo da je nešto “normalno”…

Za usporedbu, podsjetimo, u nedjelju 14.11.2004., u Dalmatinskoj zagori iznad 500 metara nadmorske visine je pao snijeg uz jednu od najjačih bura ikada. Vremenski ekstremi nisu slučajni, oni su ogledalo odnosa suvremene civilizacije prema prirodi, njenim potrebama i zakonitostima.

Izvor: zadarski.hr