Objavljen detaljni vodič kako glasati na europskim izborima

Na stranici posebno kreiranoj od strane Europske unije za izbore zastupnika u Europskom parlamentu objavljene su detaljne upute o nadolazećim europskim izborima. Na stranici na hrvatskom pojašnjeno je kako glasati na europskim izborima u Hrvatskoj koji će se održati ove nedjelje.

Kada će se održati izbori?

Europski izbori u Hrvatskoj održavaju se 26. svibnja 2019.

Gdje se može glasati?

Biračice i birači glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Nakon utvrđivanja biračkih mjesta, popis će biti dostupan na sljedećoj poveznici: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Ako se birači na dan izbora zateknu izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu, mogu glasati:

na drugom biračkom mjestu u Hrvatskoj ili u inozemstvu ako su najkasnije 10 dana prije izbora podnijeli zahtjev nadležnom tijelu državne uprave. (izvor: Državno izborno povjerenstvo)

Koja je dobna granica za ostvarenje biračkog prava?

U Hrvatskoj pravo glasa na europskim izborima imaju građanke i građani s napunjenih 18 godina.

Koliko se članova Europskog parlamenta bira u Hrvatskoj?

Birači u Hrvatskoj će izabrati 12 zastupnika u Europskom parlamentu na izborima 2019. godine, što je za jedan više nego na izborima 2014. godine. Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a preostali jedan nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Treba li se registrirati prije izbora?

Prethodna registracija nije potrebna, no ako ste nedavno mijenjali adresu, svakako provjerite jeste li upisani u registar birača ( https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/).

Upis u biračke liste?

Upis u registar birača možete provjeriti na posebnoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Koje dokumente moram imati na biračkom mjestu?

Svaka biračica i birač koji želi pristupiti glasovanju na biračkom mjestu mora se prethodno identificirati – u pravilu pomoću osobne iskaznice ili putovnice, a iznimno uz predočenje vozačke dozvole odnosno druge javne isprave s fotografijom temeljem koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača.

Mogu li glasati putem pošte?

Ne.

Mogu li opunomoćiti drugu osobu da glasa umjesto mene?

Ova mogućnost ne postoji u Hrvatskoj.

Mogu li glasati u Hrvatskoj ako sam iz druge države članice EU-a?

Da, možete, no za glasanje se morate registrirati najkasnije do 26. travnja 2019. godine.

Koje su izborne jedinice?

U Hrvatskoj postoji samo jedna nacionalna izborna jedinica, što znači da ljudi diljem zemlje biraju između istih lista kandidata.

Koji je prag za izbor političkih stranaka u Europski parlament?

Političke stranke moraju osvojiti najmanje 5% glasova kako bi bile izabrane u Europski parlament. U praksi, budući da će u Europskom parlamentu iz Hrvatske biti 12 zastupnika, svaka politička stranka trebat će dobiti najmanje 8,33% glasova kako bi osigurala jedno mjesto u Parlamentu.

Kako će zastupnici Europskog parlamenta biti izabrani u Hrvatskoj?

Prema pravu EU-a, sve države članice moraju koristiti izborne sustave koji jamče proporcionalnu zastupljenost, što znači da broj izabranih članova svake stranke ovisi o udjelu biračkih glasova koje stranka dobije. Hrvatska koristi sustav preferencijalnog glasanja, što biračima daje mogućnost da navedu svoje preferencije unutar stranačke liste koju biraju. Kandidati koji dobiju najviše preferencijalnih glasova imaju veću šansu biti izabrani.

Tko su kandidati? Za koje političke stranke mogu glasati?

Ovlašteni predlagatelji kandidacijskih lista na izborima za članove u Europski parlament su političke stranke registrirane u Hrvatskoj na dan objave odluke o raspisivanju izbora. Kandidacijsku listu mogu predložiti i birači. Uvjet je da su za listu prikupili odgovarajuću potporu, odnosno najmanje 5 000 pravovaljanih potpisa birača. Prijedlozi kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 14 dana od dana raspisivanja izbora.

Mogu li glasovati online?

Ne, u Hrvatskoj nije moguće glasovati online.
N1info

Možda Vas zanima