Benkovac : Otvorena izložba slika Mande Klarice koja je počela slikati sa 75 godina života

U organizaciji Gradske knjižnice Benkovac i pod pokroviteljstvom Grada Benkovac i Zadarske županije, a uz medijsku promociju Radio Benkovca i Radio BnM-a u galeriji Gradske knjižnice Benkovac otvorena je druga samostalna izložba slika sinjske autorice Mande Klarice rođene Knez iz Šopota. Riječ je o njenoj samostalnoj izložbi slika pod nazivom „Lude 80-te“, čime je ispunila jedan od svojih životnih snova.

Manda Klarica izložila je 50-ak slika, a obuhvaćaju djela nastala u proteklih pet godina, a nacrtana su u tehnici akrilik. Teme slika se mogu podijeliti na tri skupine: motivi iz prirode, lokalne znamenitosti te sakralni motivi. Manda Klarica je rođena je 1938. godine u Šopotu. Svoju ljubav prema slikarstvu gajila je od ranog djetinjstva, no, kako život piše razne priče, a Manda slika predivne slike, aktivnije se počela baviti slikarstvom tek u 76 godini života. Kroz likovnu školu pod vodstvom Ivana Svaguše i Marina Baučića razvija svoje slikarske vještine te sve više vremena posvećuje stvaralaštvu novih djela. Uskoro se priključuje likovnoj udruzi Tiburium iz Trilja s kojom je dosada izlagala slike na 10-ak likovnih manifestacija, a od 2017. godine priključuje se radu udruge SRMA iz Sinja.

-„Divno je vidjeti kako netko u njenoj životnoj dobi osjeti poriv i potrebu da svijet oko sebe prikaže na slikama, i to na jedan vrlo lijep i zanimljiv način – od prekrasnog magarčića, preko divnih prizora širom svijeta, do jednog kineskog ribara, do Isusa, Gospe itd. Dakle, vrlo razna tematika koja nam daje uvid i u to što se sve događa u duši gospođe Mande, jer čovjek voli slikati stvari koje su njemu zanimljive i važne. Jako je lijepo vidjeti te slike, njihovu šarolikost, ali i ozbiljnost i kvalitetu s kojim je ona njih naslikala.“ – Snježanka Jadrijević, predsjednica Srme – Sinj.


Izvor : Grad Benkovac

Možda Vas zanima