Nacionalni dan ambliopije: U šest mjeseci preventivno pregledano 7000 djece

ZAGREB, 12. rujna 2019. (Hina) – U prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je preventivno na slabovidnost pregledano nešto manje od 7000 četverogodišnjaka, od kojih je 20 posto poslano na daljnje preglede, pokazuju rezultati provedbe Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, odnosno ambliopije.

U prvih šest mjeseci na preventivne preglede pozvano je 14.499 četverogodišnjaka, na preglede se odazvalo 6.963 djece, od kojih je 20 posto poslano na daljnje preglede zbog sumnje na slabovidnost, rekla je koordinatorica Nacionalog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti Vesna Štefančić. Do kraja godine planira se pozvati još oko 23.000 četverogodišnjaka na preventivne preglede.

Ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh i pročelnik Klinike za očne bolesti Svetog Duha Mladen Bušić istaknuo je kao cilj u idućim godinama da se preventivnim pregledima obuhvati do 100 posto četverogodišnjaka . “Mislimo da sva djeca u Hrvatskoj zaslužuju istu šansu, da im se slabovidnost sa četiri godine otkrije i izliječi”, kazao je Bušić.

“Svako peto dijete koje se odazove na pregled ima problema s vidom, zato je važno da se ta bolest na vrijeme otkrije i liječi”, naglasio je ministar zdravstva Milan Kujundžić apelirajući na roditelje da se odazovu na pozive za preventivne preglede.

Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti u Hrvatskoj se provodi od 2018. godine u 80-ak zdravstvenih ustanova koje provode preventivne preglede za djecu u dobi od četiri godine sa ciljem smanjenja prevalencije slabovidnosti na manje od jedan posto.

Slabovidnost je najčešće oštećenje vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida.

Slabovidnost je kod djece izlječiva u više od 90 posto slučajeva, ako se rano otkrije i liječi, pa je važno da se roditelji i djeca odazovu na prvi pregled vida koji se preporučuje s navršene četiri godine.

U Hrvatskoj danas živi 300.000 ljudi s ambliopijom, koju su mogli izliječiti da su kao djeca na vrijeme obavili preventivne preglede.

Hina

Možda Vas zanima