Na sjednici Općinskog vijeća općine Sv. Filip i Jakov odluke o paušalnom porezu, kupnji stare zgrade Na vr’ sela i proširenje parkirališta u centru Sv. Filipa i Jakova

Na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća općine Sv. Filip i Jakov pod predsjedanjem Igora Pedisića, općinski vijećnici su osim odluke o visini paušalnog poreza donijeli odluke o kupnji stare zgrade Na vr' sela i zemljišta za proširenje parkirališta u centru Sv. Filipa i Jakova

384

Iznajmljivači turističkih kapaciteta na području Općine Sveti Filip i Jakov ne trebaju strahovati od povećanja nameta. Na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća općine Sv. Filip i Jakov pod predsjedanjem Igora Pedisića, općinski vijećnici su bez rasprave jednoglasno donijeli odluke o visini paušalnog poreza, o visini paušalnog poreza po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu, u rasponu od 150 do 300 kuna.

“Odluka o visini paušalnog poreza primjenjuje se na djelatnost iznajmljivanja i smještaj u turizmu, odnosi se na cijelo općinsko  područje i odnosi se na sve iznajmljivače koji tu ostvaruju turistički profit, neovisno o prebivalištu ili uobičajenom boravištu poreznog obveznika“, kazala je kazala je mag.iur.   Katarina Ralić, općinska pravnica.

Shodno navedenom, Općina Sv. Filip i Jakov jedna je od rijetkih od 34 lokalnih jedinica u Zadarskoj županiji, šest gradova i 28 općina, koja je donijela odluku da se paušalni porez plaća tamo i gdje se ostvaruje turistička dobit.

Tri turistička razreda

“Imamo tri turistička razreda i odnose se na naselja. U turističkom razredu A je naselje Sv. Filip i Jakov, a cijena se određuje na 300 kuna. Naselja Sveti Petar i Turanj su u turističkom razredu i paušalni iznos poreza je 255 kuna, dok su naselja Raštane Gornje, Raštane Donje i Sikovo razred C te će po krevetu ili smještajnoj jedinici plaćati 150 kuna“, objašnjava Ralić.

Podsjetimo, zakonskim izmjenama predviđen je raspon paušala od 150 pa sve do 1.500 kuna po krevetu, dok je odluka o visini paušala u pojedinom naselju ostavljena na odluku jedinica lokalne samouprave.

“Odluka se odnosi na obveznike koji u sobi, apartmanima i kući za odmor imaju najviše 10 soba, odnosno 20 kreveta, a u objektu za robinzonski turizam, kampu ili kamp odmorištu ima najviše 10 smještajnih jedinica“, odnosno za 30 gostiju, objašnjavala Ralić

Zadnji dan odluku bio je 31. siječnja u protivnom bi zakonom automatizma paušal bio čak 750 kuna za što se jedino može “pohvaliti” Dubrovnik ili one rijetke od 555 lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj koji do zadanog roka nisu donijele visinu paušala po ležaju.

“Treba istaknuti kako se nova odluka o visini paušalnog poreza za narednu godinu mora donijeti do 15. prosinca“, navodi Ralić.

Na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća općine Sv. Filip i Jakov pod predsjedanjem Igora Pedisića, općinski vijećnici su osim odluke o visini paušalnog poreza donijeli odluke o kupnji stare zgrade Na vr’ sela i zemljišta za proširenje parkirališta u centru Sv. Filipa i Jakova.

“Zahvaljujući pravu prvootkupa Na vr’ sela u Sv. Filip i Jakovu u Ulici Iza sela za 110.000 eura, ili za oko 820.000 kuna, kupili smo staru kuću u kojem će svoje mjesto pronaći Turistička zajednica i muzej, objavio je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

“Što se tiče tzv. kule, uži dio kuće na dva kata, više je vlasnika i to ćemo vjerujem uspjeti riješiti“, uvjerljiv je Pelicarić.

Odluka je prihvaćena jednoglasno s rezultatom 10:0, nedostajali su vijećnici: Tomislav Demo (HDZ) te Josipa Skazlić i Matej Mikulić (MODES).

Parkiralište zvano Zdenka

“Parkiralište u centru Sv. Filip i Jakov zvano Zdenka će se sa sadašnjih 1.500  proširiti na oko 2.500 metara četvornih. Zemljište površine oko 1.000 metara četvornih je u vlasništvu Croatie osiguranja, a cijena iznosi oko 100 eura po metru četvrtom, ističe Pelicarić.

U bivšoj zgradi mjesnog odbora Raštane Gornje radit će se područni vrtić Dječjeg vrtića Cvit. Zgrada je jedan kroz jedan u općinskom vlasništvu. LAG Laura provodi projekt u visini od 100.000 eura.

“Nakon dugogodišnje imovinsko-pravne zavrzlame zgrada u središtu Turnja je također u cijelosti, jedan kroz jedan, u vlasništvu Turnja. Riječ je u zgradi na kat u kojoj je između ostalog, škola, vrtić, prostorije za udruge, bivša prodavaonica“, objašnjava Pelicarić.

Za nekoliko dana će Bure, koji je u najmu, u zapadnom prizemlju otvoriti veliku trgovinu mješovite robe.

Uređenje plaže Morovička

“Čim se izgradi novi vrtić, Dječji vrtić Cvitić odlazi u novi, moderan prostor, a u prostorije će useliti Vaterpolo klub Croatia, KUU i drugi, dok će u prostor iznad Torete useliti ženska klapa Karmel“, najavio je Pelicarić.

Općina Sv. Filip i Jakov je jedna od 227 općina u Hrvatskoj u kojoj se trenutno najviše ulaže.

“U tijeku je 2. faza uređenja plaže Morovička u Turnju u vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna. Odobreno nam je 400.000 kuna i 21. veljače je shodno javnoj nabavi otvaranje ponuda. Preostalih 1,1 milijun osigurat će Općina. Potom slijede prestale dvije od ukupno četiri faza uređenja Morovičke“, poručio je Pelicarić.

Slijedeći koraci su, između ostalih, izgradnja dječji vrtića u Turnju vrijednosti oko 7,5 milijuna kuna.

Na Krču benzinska postaja, hotel, apartmani

“U Krč u Turnju za izgradnju komunalne infrastrukture uloženo je 4.876.000 kuna. Krč, koji je okružen novom prometnicom širine 8,70 metara, kolnikom širokim 5,50 metara i nogostupima s obje po 1,60 metara te javnom rasvjetom, a ispod kolnika su cijevi za kanalizaciju ili odvodnju te vodovodne cijevi, podijeljen je u četiri zone. Na južnoj strani uz Jadransku cestu gradit će se nova benzinska postaja, dok je na sjevernoj strani športsko-rekreacijska zona, između su hotel i apartmansko naselje“, poručio je Pelicarić.

 

Izvor: Zadarski list