Na Pulskom filmskom festivalu film o ratnoj heroini iz Biograda

Iako je u Domovinskom ratu sudjelovalo mnogo žena, njihova uloga u današnjoj retrospektivi i dokumentarnom prikazivanju rata često zna biti zanemarena. One su još uvijek na margini, rijetko se analizira njihov doprinos koji je bez sumnje, bio nemjerljiv. Novi dokumentarni film redateljice i scenaristice Irene Štorić; “Heroine domovinskog rata, Pobjednice”, to u velikom stilu nastoji ispraviti te gledateljima prenosi priču o hrvatskim braniteljiteljicama koje su danas uspješne unatoč proživljenim traumama tijekom Domovinskog rata.

U ovom dokumentarnom filmu, čija će se premijera održat na ovogodišnjem Pulskom festivalu 20. srpnja te u sklopu kojeg se nalazi i priča o jednoj od heroina koja danas živi u Biogradu, protogonistice filma objašnjavaju kako ih je poriv da obrane svoj dom doveo na prvu liniju fronte. Sabina i Mira bile su u sanitetu, no zbog nedostatka ljudi radile su sve što i drugi borci. Zorka je došla iz Sydneya kao profesionalna frizerka, pa je uz rad u sanitetu Tigrova i šišala. Miru su zarobili u Vukovaru 19. 11. 1991.

Pulski filmski festival najstariji je filmski festival u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u Europi. Osim ovog naslova na festivalu će se prikazati još dva dokumentarna filma: Pouke o čovječnosti Branka Ištvančića i Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana, Marka Pavlovića i Vlade Bobana.
U Hrvatskom programu 66. Pulskog filmskog festivala natjecati će se 14 filmskih naslova od kojih 8 u programu Hrvatskog filma i 6 u programu Manjinskih koprodukcija. U programu Hrvatski film će se prikazati: General Antuna Vrdoljaka, kojim se Festival i otvara, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević, Dopunska nastava Ivana Gorana Viteza, Koja je ovo država Vinka Brešana, Moj dida je pao s Marsa Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop, Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine, F20 Arsena Antona Ostojića i Sam samcat Bobe Jelčića. Natjecateljski program Manjinskih koprodukcija čine Šavovi Miroslava Terzića, Izbrisana Mihe Mazzinija, Reži Koste Đorđevića, Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske, Teret Ognjena Glavonića i Rafael Bena Sombogaarta. Na zatvaranju Festivala bit će prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva te snimka koncerta Oliverovih 70 iz zagrebačke Arene.

Foto: Pula film festival

Možda Vas zanima