Katastrofalni propust u WhatsAppu: Pogledajte kako prepoznati da vas netko upravo špijunira

Iskorištavanjem propusta u WhatsAppu hakeri su mogli postaviti špijunski softver na telefone i pratiti korisnike – bez njihova znanja, naravno

Loše vijesti za Marka Zuckerberga, ali i za sve korisnike WhatsAppa – prošlog mjeseca otkriven je opasan propust u popularnoj platformi za komunikaciju WhatsApp putem kojeg su hakeri mogli postaviti špijunski softver u pametne telefone i pratiti korisnike telefona. Svi detalji nisu u potpunosti poznati, no kako prenose na BBC-ju, propust je iskorišten za napad na “određeni broj korisnika” korištenjem softvera koji je navodno razvila izraelska kompanija NSO Group.

Propust je povezan s opcijom WhatsAppa za obavljanje telefonskih poziva – potrebno je nazvati osobu koju se želi špijunirati i, čak ako ona ne odgovori na poziv, softver se može instalirati na telefon, dok zapis o pozivu može nestati. Dakle, iskorištavanjem ovog propusta i bez znanja vlasnika telefona, hakeri su mogli instalirati opasan softver te pratiti komunikaciju i ostale aktivnosti vlasnika telefona.

Iz WhatsAppa su za BBC komentirali kako su nakon što su pronašli propust, o njemu objavili određene sigurnosne kompanije, grupe za ljudska prava te američko ministarstvo pravosuđa. Napominju kako napad ima sva obilježja suradnje privatne kompanije i vlada država s ciljem postavljanja špijunskog softvera koji preuzima kontrolu nad funkcijama operativnih sustava pametnih telefona.

Izraelska kompanija NSO Group surađuje s vladama brojnih zemalja, kojima isporučuje softver za nadzor, a iako kažu kako je softver dizajniran prvenstveno za sprječavanje i istragu terorizma i kriminala, brojne su optužbe da se koristi za prisluškivanje i praćenje aktivista, boraca za ljudska prava, zviždača i novinara. Njihov je najpoznatiji softver Pegasus, koji osim što skuplja podatke o pozivima, mailovima i porukama, može prikupljati i informacije mikrofona i kamere, tako da su osobe na čijim je telefonima instaliran u konstantnom i potpunom nadzoru.

Izvor : Zimo.hr
Foto : Thinkstock

Možda Vas zanima