JOSIP DEUR, ZAŠTITNIK PRETUČENE ZADRANKE ‘Već 6 mjeseci sam uz nju. Ne bojim se Daruvarčeve ekipe, to su kukavice od kojih ću se znati obraniti’

Već pola godine, otkako ju je brutalno pretukao Zadranin Davor Kovačević Daruvarac, nad 18-godišnjom Lorenom Gurlicom danonoćno bdije njen zaštitnik – majstor borilačkih vještina Josip Deur.

Novi je to element u slučaju koji već mjesecima puni novinske stupce, a naročito proteklih dana nakon što je Daruvarac pušten iz pritvora jer je istekao maksimalan zakonski rok za pritvaranje, a presuda u tom kaznenom postupku još nije donesena.

Josip i Lorena do tog su se trenutka slabo poznavali, no čim je čuo što se dogodilo, Josip je odlučio da ne smije ostati ravnodušan.

‘Sustav joj nije pružio nikakvu pomoć’

Kada se to dogodilo na Lorenu i njenu obitelj vršili su se strašni pritisci. Bili su u strahu. Inače, ja sam počasni član udruge hrbatskih branitelja, a njen otac bio je dragovoljac Domovinskog rata koji je bio najmlađi logoraš u kninskom kazamatu. Ja sam dobio razne nagrade, uključujući počasnu nagradu udruge branitelja i shvatio sam da sve te nagrade ništa ne znače ako ću sada ostati ravnodušan – kaže u razgovoru za jutarnji Josip Deur.

Kaže kako je obitelji uglavnom trebala psihološka pomoć, da znaju da su sigurni jer ih netko čuva, s obzirom na to da im sustav nije pružio nikakvu zaštitu. Dapače, kaže Deur, sustav se na njenom predmetu posve raspao i pokazao da ne postoji. Pitamo ga je li se Daruvarčeva ekipa proteklih dana aktivirala, odnosno, boji li se da bi se netko zbog svega mogao i njemu osvetiti.

Ma ne bojim se nikoga. To su najobičnije kukavice. Znaju da sa mnom jedna na jedan ne bi imali šanse. Eventualno bi mi mogli, a vjerojatno i hoće, napraviti sačekušu, ali na to sam svaki dan spreman. uvjeravam vas, znam kako se obraniti i pazit ću da pritom ne prekoračim ovlasti nužne obrane – zagonetno kaže Deur.

Ističe da svaki majstor borilačkih vještina zna što su udarci. Osobno je više puta pogledao snimku Loreninog premlaćivanja, kadar po kadar i uvjeren je da se radilo o pokušaju ubojstva.

Na raspolaganju je 24 sata dnevno

Jer je i Daruvarac trenirao borilačke vještine. On također dobro zna što su to udarci i što radiš kada nogom u glavu udaraš osobu koja se pridiže, polusvjesna. Za tužitelje je olakotna okolnost što je imao japanke. A što je trebao – imati radne cipele s čeličnom kapicom? Uostalom, tko god se bavi borbama zna da se nikada ne udara stopalom, nego potkoljenicom.

Sa Lorenom i majkom redovito se čuje, a rekao im je da im je na raspolaganju 24 sata dnevno. Nazovu ga uglavnom kada se nešto u predmetu ponovno dogodi, poput medijske pažnje koju je sada donijela sudska odluka da se Daruvarca pusti na slobodu.

Uvijek ću im se odazvati i znaju da na mene mogu računati – kaže ovaj 35-godišnji majstor jiu-jitsua i tajlandskog boksa.

Izvor : Jutarnji
Foto : Jure Mišković / CROPIX, FACEBOOK

Možda Vas zanima