Hrvatski učenici danas će poput svojih vršnjaka izaći na ulice zbog klime

Hrvatski učenici u Zagrebu, Splitu, Puli i Varaždinu danas će se priključiti School Strike 4 Clime prosvjedu mladih u više od 800 europskih gradova, na kojem će od svojih vlada tražiti da napokon učine nešto kako bi se zaustavilo klimatske promjene.

7

Zemlji je, poručuju, ostalo još samo jedanaest godina za ekološki oporavak, u protivnom kreće nezaustavljiva silazna putanja na kojoj nam spasa više nema. »Mi smo ti koji ćemo živjeti s pogreškama koje ste vi učinili«, apel je mladih.

Današnjem prosvjedu, odnosno pokretu koji je još u kolovozu prošle godine u Švedskoj pokrenula 16-godišnja aktivistica Greta Thunberg, Zagrepčani će se odazvati u 12.30 sati okupljanjem na Europskom trgu, odakle će se popeti pred Vladu i Sabor na Markov trg, Splićani se okupljaju u 13 sati ispred HNK, Varaždinci na Kapucinskom trgu u 12.30, a u Puli će mimohod u 10 sati krenuti s igrališta Gimnazije prema zgradi Istarske županije, gdje namjeravaju predati »Poruku odraslima koji odlučuju o našoj sudbini«. Na prosvjedu u Puli bit će najmanje stotinu učenika, prije svega iz Gimnazije Pula, najavljuje tamošnja profesorica i organizatorica mimohoda Teodora Beletić.

Greta Thunberg je srednjoškolka koja mjesecima svakoga petka izostankom s nastave protestira pred švedskim parlamentom kako bi vlast potaknula na brze akcije. Pred UN-om je nedavno održala upečatljiv govor o budućnosti koja na mladima ne ostaje ne učinimo li za njih velike, konkretne korake, a švedski Socijalisti nominirali su je i za Nobelovu nagradu za mir.

Učenici koji se danas pojave na prosvjedu morat će »markirati« iz škole – pokazati bunt na kojem se ovaj pokret temelji, zbog čega smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja upitali hoće li im izostanak biti opravdan, jer je prosvjed dio građanskog odgoja mladih. Ministrica Blaženka Divjak, odgovoreno nam je, podržava prosvjed.

– Važno je i dobro da mladi ljudi imaju stav o klimatskim promjenama, i da su spremni za to dići glas – poručuje Divjak. Iz Ministarstva ne odgovaraju decidirano na pitanje hoće li učenicima izostanak biti opravdan već navode pravilnik pravilnik prema kojem, ovisno o trajanju izostanka, opravdanje mogu dati nastavnik, razrednik, ravnatelj ili nastavničko vijeće. I roditelj može opravdati izostanak djeteta u trajanju do tri radna dana, piše Novi list.

Prema školama odnosno ravnateljima nije išla »depeša« Ministarstva o današnjem prosvjedu, doznajemo od prof. Suzane Hitrec, predsjednice Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Prosvjed je dio građanskog odgoja, kaže, pravo je mladih na demokratski način izraziti svoje mišljenje, a roditelji mogu zbog prosvjeda opravdati njihov izostanak. Prof. Beletić ističe kako će učenicima pulske Gimnazije izostanak biti opravdan, a mimohodu će se odazvati pet čitavih razreda te ostali koji budu željeli. Prosvjed mladih podržavaju i brojni hrvatski stručnjaci, intelektualci, znanstvenici, između ostalih s Instituta Ruđer Bošković, Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti, s PMF-a, s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, FER-a, meteorolozi poput Zorana Vakule, znanstvenici s više društvenih instituta te ostali.
N1info