Hrvatski filmovi na 25. izdanju festivala kratkometražnog filma u Drami

ZAGREB, 17. rujna 2019. (Hina) – Na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Drami, koji se održava od 15. do 21. rujna, u kratkometražnoj konkurenciji  prikazuje se film Nine Violić “Janje”, kojem će to biti međunarodna premijera, a u programu studentskih filmova iz regije “Bila soba” Mladena Stanića i “Kontraofenziva” Jakova Nole.

Kratkometražni igrani film “Janje” nakon Grčke putuje u Veliku Britaniju na BFI – Filmski festival u Londonu koji se održava od 2. do 13. listopada. Film je nastao u produkciji kuće Spiritus movens, na čelu s producenticama Zdenkom Gold i Vanjom Sremac te je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

U studentskom programu “Balkan Student Panorama” prikazuje se “Bila soba” redatelja Mladena Stanića i producenta Danijela Popovića, koji je na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu osvojio Zlatna kolica u programu Kockice. Film je nastao u produkciji Akademije dramskih umjetnosti, a koproducirao ga je Kino klub Split.

U isti program uvršten je film autora Jakova Nole, Kontraofenziva. FIlm je producirao Pere Curkov (ADU), a snimljen je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Fokus Balkan Student Panorama programa ove godine je na slovenske kratkometražne filmove, dok je fokus na hrvatske u programu Balkan Panorama bio 2017. godine, podsjećaju iz HAVC-a.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Drami najznačajniji je takav festival u Grčkoj , a najuspješniji filmovi u Drami dalje se nominiraju za Europsku filmsku nagradu (European Film Award).

Na ovogodišnjem 42. nacionalnom i 25. međunarodnom izdanju festivala bit će prikazano 199 filmova iz 64 zemlje.

(Hina) xagrb yln

foto HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ bm

Možda Vas zanima