Gradonačelnik Ivan Knez: Ortopedsku bolnicu pokušat ćemo staviti pod našu nadležnost

„Mi smo spremni preuzeti odgovornost za daljnji rad ove bolnice i njeno funkcioniranje , jer ima veliko značenje za naš grad i širu okolicu. Odlučio sam i ured preseliti u bolnicu kako bih bio što bliže i time pokušao riješiti brojne probleme s kojima se susrećemo godinama. Čak ću uzeti i svoju stolicu iz Gradske uprave jer sam se na nju navikao već godinama, našalio se gradonačelnik Knez. „

U aktualnom satu radija BnM gostovao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez , a povod razgovoru bila je Specijalna bolnica za ortopediju Biograd, dugogodišnji gubitaš za kojeg Grad Biograd već duže vrijeme traži rješenje.

Bolnici već nekoliko godina posluje s gubitkom od gotovo 8 milijuna kuna godišnje što je generiralo dug od gotovo 30 milijuna kuna. Financijska situacija stoga je izuzetno teška, bolnici prijeti blokada računa , a u konačnici moguće je i njeno zatvaranje kao samostalne bolničke ustanove. Upravo iz tog razloga Grad Biograd želi preuzeti obveze i osnivačka prava nad bolnicom, otkrio je gradonačelnik u eteru BnM radija.

– Ponavljam ovo već neko vrijeme , specijalne bolnice u našoj zemlji se ne saniraju, već to vrijedi samo za opće bolnice i zbog toga je opcija funkcionalnog spajanja s općom bolnicom Zadar. No ta opcija opasna za zadarsku bolnicu i samu Županiju koja je osnivač. Blokira li se račun opće bolnice automatski se blokira i Županija kojoj bi to prouzročilo velike probleme posebice zbog realizacije projekata koji su u tijeku , i bankovnih zaduženja – objašnjava Knez.

Poznato je da petero od šest oporbenih vijećnika traži sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na temu Ortopedske bolnice, na što je gradonačelnik izjavio kako su svi njihovi zahtjevi za izvanrednom sjednicom koje su uputili gradonačelniku , predsjedniku GV , županiji i Ministarstvu uprave su zahtjevi bez potpune dokumentacije i stoga su ništavni.

Godinama pokušavamo iznaći najbolje rješenje

Gradonačelnik Ivan Knez, koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne ortopedske bolnice, u razgovoru otkrio kako već godinama pokušavaju iznaći kvalitetno rješenje, no na tom putu susreli su razne prepreke i ograničenja te su odlučili pokušati preuzimanjem prava i obveza Ortopedske bolnice . Prema njegovim riječima Grad bi tako , u dogovoru s pripadajućim Općinama , preuzeo osnivačka prava i obveze nad ustanovom Specijalna bolnica za ortopediju Biograd n/M u skladu s posebnim propisima.

Pismo namjere se podnosi Zadarskoj županiji objašnjava Knez te dodaje kako će vijećnicima isto predočiti na sjednici GV koja je zakazana za 11. rujan, a na kojoj su od sedam točaka dnevnog reda tri izravno vezane za budućnost Ortopedske bolnice, te o razvoju medicinskog turizma u Biogradu na Moru.

Riječ je o Prijedlogu Odluke o podnošenju pisma namjere o obavljanju osnivačkih prava i obveza nad ustanovom Specijalna bolnica za ortopediju Biograd n/M, Prijedlog Izjave o suglasnosti s Odlukom o podnošenju pisma namjere o obavljanju osnivačkih prava i obveza nad ustanovom Specijalna bolnica za ortopediju n/M, te Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja medicinskog turizma u Biogradu n/M. Pitanje je hoće li oporbeni vijećnici potpisati ovo pismo namjere , no to ćemo znati 11. rujna.

– Mi smo spremni preuzeti odgovornost za daljnji rad ove bolnice i njeno funkcioniranje , jer ima veliko značenje za naš grad i širu okolicu. Odlučio sam i ured preseliti u bolnicu kako bih bio što bliže i time pokušao riješiti brojne probleme s kojima se susrećemo godinama. Čak ću uzeti i svoju stolicu iz Gradske uprave jer sam se na nju navikao već godinama, našalio se gradonačelnik Knez.

Naš zdravstveni sustav nije održiv

– Nedavno sam naišao na novinski članak u kojemu se analizirao njemački sustav zdravstva , i tamo stoji kako je cijena operativnog zahvata u Njemačkoj iznosi oko 3.300 eura , a kod nas taj isti zahvat stoji oko 800 eura. Cijene usluga koje Ortopedska bolnica ima ugovorene s HZZO-om ne omogućuju pokriće troškova na koje ne mogu utjecati. Financijski problemi nisu od jučer, cijene usluga su toliko niske da se uopće ne može postići dogovoreni limit .Tu nema govora o održivosti, mi moramo razmišljati kapitalistički, a u takvom sustavu nema milosti. Sve ćemo pokušati za spas bolnice, no ishod je još uvijek neizvjestan.

Možda Vas zanima