Do 15. studenog započet će odašiljanje HD programa u DVB-T2 HEVC sustavu

Kod kupovine novih prijamnika, televizora ili set-top-box-a, obavezno obratite pažnju da ima mogućnost prijma DVB-T2 signala s h.265/HEVC standardom kodiranja

  1. rujna 2019. Godine pokrenuto je odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s odašiljača Sljeme u novom multipleksu M2 u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja video signala, čime je započet prijelaz odašiljanja s DVB-T na novi DVB-T2 sustav.

Gledatelji mogu naći HD programe pokretanjem pretraživanja na svojem prijamniku, uz uvjet da je prijamnik DVB-T2 HEVC kompatibilan, a u stambenim zgradama potrebno je dodatno prilagoditi zajednički antenski sustav.

Od 15. rujna ove godine OIV će pokrenuti odašiljanje televizijskih programa s odašiljača Sljeme u novom multipleksu M2 u HD rezoluciji u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja, a do 15. studenog i u cijeloj RH za više od 97% stanovništva, paralelno s postojećim programima u DVB-T sustavu u SD rezoluciji. Naime do polovice slijedeće godine predviđa se odašiljanje postojećeg DVB-T i novog DVB-T2 sustava,a tada će  se ugasiti stari DVB-T sustava. , a građanima do tada imaju dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijma TV signala.

”Početak odašiljanja s objekata Sveta Nedjelja i Zagreb – Prisavlje 3 planiran je do kraja listopada, a s ostalih objekata najkasnije do 15. studenog 2019. godine. Nakon puštanja u rad svih objekta za mrežu multipleksa M2 do sredine studenog 2019. godine, HD signal trebao bi biti dostupan 97 % stanovništva RH”, kažu iz OIV-a. Dodaju da će do sredine iduće godine više od 99 % stanovništva biti pokriveno novim signalom.

”Građanima savjetujemo da kod kupovine novih prijamnika, televizora ili set-top-box-a, obavezno obrate pažnju da ima mogućnost prijma DVB-T2 signala s h.265/HEVC standardom kodiranja. Takvi su već sad dostupni u trgovinama, no još uvijek se nađe i onih koji to nisu i koji su češće na akcijama. Trgovce treba uputiti budući da su oni ti koji najčešće pomažu građanima odabrati pravi uređaj”, poručili su iz Odišiljača i veza,

Zbog prilagodbe sustava, u razdoblju od 2019. do 2021., građani će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu (minimalno tzv. STB – Set Top Box uređaje). Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja te da je u skladu s budućom preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH.

HAKOM je objavio „Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Republici Hrvatskoj“ koja predstavlja minimalne tehničke zahtjeve koje DVB-T2 prijamnici trebaju zadovoljiti kako bi se osigurala visoka kvaliteta prijama usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti.

 

Možda Vas zanima