DIP objavio važeće liste, i službeno je počela izborna promidžba

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske na 153. sjednici održanoj 10. travnja 2019. donijelo je odluke o pravovaljanim kandidacijskim listama i zbirnoj listi za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati 26. svibnja 2019.

Sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirna lista objavljene su istoga dana u 13:00 sati na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

Danom objave zbirne liste počinje izborna promidžba, koja traje do 24 sata prije dana održavanja izbora, dakle do 24. svibnja 2019. do 24,00 sata.

Lista pravovaljanih kandidacijskih lista za europske izbore
Na izborima za Europski parlament, 26. svibnja, natjecati će se 33 kandidacijske liste, dvije neovisne i 31 stranačka, odnosno koalicijska, toliko ih je, naime, predano Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) do utorka u ponoć, do kada je bio rok za predaju.

Sudi li se samo po broju tih listi, zanimanje za izbore veće je nego prije pet godina kada se za mjesto u Europskom parlamentu natjecalo 25 listi, osam manje nego ove godine. ‘Prođu’ li sve predane liste, 12 svojih zastupnika za Europski parlament hrvatski će birači moći izabrati među 396 kandidata, što je stotinjak više nego prije pet godina.

Iako su se kandidacijske liste mogle podnositi od konca ožujka, većina stranaka i nositelja nezavisnih lista odlučila se to učiniti pretposljednjeg i posljednjeg dana, dakle u ponedjeljak i utorak.

Posljednja je to, sat prije ponoći u utorak, učinila nositeljica nezavisne liste Marijana Petir, eurozastupnica i bivša članica HSS-a, pohvalivši se da je “u samo dva dana, uz pomoć građana, uspjela skupiti gotovo 11 i pol tisuća potpisa. Lista koju ‘nosi’ Petir te lista suca Mislava Kolakušića jedine su dvije neovisne, odnosno liste grupe birača.
N1info

Možda Vas zanima