Dani europske baštine obilježavaju se u Krapju koje čuva graditeljsku baštinu

ZAGREB, 17. rujna 2019. (Hina) – Dani europske baštine obilježit će se u Krapju koje je 1995. godine proglašeno selom graditeljske baštine i od propadanja čuva mnoge drvene kuće te karakteristične građevine za život u tom dijelu Posavine, najavio je organizator u utorak.

Dani europske baštine održavaju se u rujnu diljem Europe, a svrha im je predstaviti kulturnu raznolikost i bogato nasljeđe europskih naroda te upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja te baštine.

Subotnji program, u selu Krapje na rubu Parka prirode Lonjsko polje, počinje natjecanjem u sportskom ribolovu, no središnji program počinje u 10 sati kada će Hrvatski foto kino savez postavit izložbe fotografija o Lonjskom polju, a neke će svoje motive otiskivati i na tekstil.

“DVD Krapje prezentirat će starinsku vatrogasnu opremu, a svojim će se vozilima pohvaliti i hrvatski oldtimer klubovi. Dok će povijesni automobili biti uredno parkirani, mjestom će voziti Krapec, oldtimer traktor”, najavljuje ortganizator.

Uz lokalne specijalitete i zabavni program, posjetitelji će se moći vozit i ploviti, a udruga Topot će dovesti konje pa će se moći okušati i u jahanju.

“Kako su nekoć živjeli stanovnici Krapja, moći će se doznati posjetom Etno zbirci Palaić, upoznati tradicijske zanate, ali i kupiti suvenire te ekološke proizvode tamošnjih poljoprivrednika”, stoji u priopćenju.

Organizatori Dana europske baštine u Krapju su Općina Jasenovac, Turistička zajednica Općine Jasenovac i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

(Hina) pp/xdtic ymć

Foto:.agroklub.com/

Možda Vas zanima