Danas je Nacionalni dan bez mobitela u prometu: Nemojte riskirati život radi mobitela

Danas se održava treći zaredom Nacionalni dan bez mobitela u prometu iniciran od strane Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Projekt ‘Dan bez mobitela u prometu’ provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti kao kampanju osvješćivanja s ciljem smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela od strane svih sudionika u prometu – vozača, biciklista i pješaka. Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a u Hrvatskoj ga za volanom koristi 91% vozača, 33% biciklista i 50% pješaka. Svi su oni više usredotočeni na ekran pametnog telefona, a ne na promet, prenosi Večernji list.

Odgovaranje na SMS poruke vozaču oduzima pozornost na najmanje 5 sekundi što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača.

Također, smanjena pozornost vozača koji vozi i telefonira jedna je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima 1 promil alkohola, čime vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste 9 puta. Sve su to podaci poznati Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti koja je i inicirala pokretanje Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, želeći time povećati svijest o opasnostima koje donosi korištenje mobitela u prometu te smanjiti broj nesreća uzrokovanih njihovim korištenjem.

Spomenuti podaci su iz istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu koje je provedeno 2017. godina, a pokazalo je da čak trećina biciklista telefonira u vožnji. Zabrinjavajući je podatak da oko 40% građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama koje bi očito trebale biti veće kako bi sudionici u prometu osvijestili opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu.

Odbor je o prijedlogu HUMS-a zatražio i dobio pozitivno mišljenje resornog Ministarstva unutarnjih poslova. MUP ističe da proglašenje 21. Nacionalnim danom bez mobitela u prometu doživljava kao dodatni napor podizanju razini sigurnosti cestovnog prometa i daje mu bezrezervnu podršku. Svjesni opasnosti koje u prometu donosi korištenje mobitela Sabor je kroz Zakon o sigurnosti prometa na cestama povećao kazne za takvo ponašanje na tisuću kuna.

Možda Vas zanima