Biograd na Moru: U sklopu prvenstva Hrvatske u ronjenju na dah ronilački show u gradskoj luci

U nedjelju 28.7 u jutarnjim satima kod otočića Gangarola održat će se Prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah-u dubini. Nakon prvenstva u biogradskoj gradskoj luci održat će se ronilački show u disciplini Jump blue koja se roni oko kvadrata od konopa dimenzija 4x15 metara.

Očekuje se nastup nekoliko svjetskih prvaka i rekordera. Posebno treba istaknuti i Lidiju Lijić, četverostruku svjetsku rekorderku u disciplini Jump blue, te Vitomira Maričića svjetskog rekordera u disciplini ronjenja u bazena bez peraja i Davida Čustića svjetskog prvaka u ronjenju u bazenu s običnim ,dvjema perajama.
Organizatori prvenstva su su AIDA Hrvatska i ronilački klub Nautilus iz Pakoštana, uz pomoć Općine Pakoštane i TZ Pakoštane, a ronilački show u gradskoj luci odvija se pod pokroviteljstvom grada Biograda na Moru, uz pomoć Ilirije d.d. , Tvornice mreža Biograd na Moru i bistroa Europa.

Na žalost,radi priprema za svjetsko prvenstvo, u istom terminu će dvoje najboljih,višestruki rekorderi i prvaci Mirela Kardašević i Goran Čolak neće biti s nama.

Treba istaći da su gospođa Lijić i gospodin Maričić ronili na planini Annapurni na visini oko 5000 metara! Ronili su u jezeru pri temperaturama od 4 stupnja dulje od 2 minute!
Hrvatska roniteljica Lidija Lijić iz Splita uspjela je oboriti Guinnessov rekord u ronjenu na dah pod ledom u daljinu. U prvom pokušaju preronila je 123 metra i uspješno srušila dosadašnji rekord. Prije nje, Guinnessov rekord u ronjenu pod ledom pokušao je oboriti Riječanin Vitomir Maričić. Otišao je ukoso i pri slaboj vidljivosti pa nažalost nije uspio srušiti rekord već je izašao kroz sigurnosnu rupu.

Nakon toga, riječko-splitski dvojac je probao ponovo u tandemu, a zanimljivo je da to nikad nitko do sada nije probao. Rekord do tada nije postojao. Temperatura vode bila je oko 2 stupnjeva celzijusa. Kraj njih su cijelo vrijeme ronili spasioci ronilačkog tima “Nemo Adria” pod vodstvom Davora Ostrmana. Tijekom obaranja rekorda su uz Lidiju i Vitormira cijelo vrijeme bili ronioci s podvodnim skuterima. Morali su ih koristiti zbog velike brzine kojom su Vitomir i Lidija ronili. Dvojac je na kraju postavio novi rekord, a zajedno su preronili 50 metara.

J.T.

Možda Vas zanima