BENKOVAC, 22.05.2019. Vatrogasci, kljuèevi autocisterne... Vatrogasni dom dobiva novo ruho

Benkovački vatrogasci dobili autocisternu vrijednu 500 000 kuna

Javna vatrogasna postrojba Benkovca dobila je vrijedan dar. Gradonačelnik Tomislav Bulić simbolično je Luki Erstiću, zapovjedniku JVP Benkovac, ispred Vatrogasnog doma predao ključeve autocisterne čime je i službeno u sastav JVP-a ušlo još jedno vozilo koje će im umnogome pomoći u ovoj protupožarnoj sezoni.

Kune iz kapitalne potpore
– Vatrogasna cisterna košta 500.000 kuna s PDV-om, a sredstva su osigurana iz gradskog proračuna, iz kapitalne potpore, kazao je ponosno Bulić koji je popevši se na autocisternu i isprobao vatrogasni top, a potom je kao suvozač s vozilom napravio đir gradom.

– U Gradu Benkovcu cijenimo naše vatrogasce koji svojim radom, trudom i zalaganjem brinu o sigurnosti naših žitelja i njihove imovine. Da bi u tome bili što uspješniji potrebna im je adekvatna oprema, važan dio te opreme su i vatrogasna vozila. Stoga mi je zadovoljstvo što će još jedno vatrogasno vozilo biti u sastavu naših vatrogasnih snaga i štititi žitelje grada Benkovca, istaknuo je Bulić.

Riječ je o vatrogasnoj cisterni MAN 19-364 zapremnine 8.000 litara koja je dosad prošla 70.000 kilometara. Opremljena je vatrogasnim monitorom (top) i vatrogasnom pumpom Rosenbauer 20/10.

Osam vozila raznih namjena
– Srce vatrogasaca je veliko. O načinu kako vatrogasci rade ne trebam govoriti. Svim vatrogascima želim što manje posla, kazao je Tomislav Bulić naglasivši kako će se vatrogastvo razvijati i dalje na dobrobit žitelja Benkovca i Republike Hrvatske.

Ovo vozilo omogućava opskrbu veće količine vode dostatne za djelovanje kod složenijih požarnih intervencija, ujedno u mogućnosti efikasno i samostalno djelovati. Po potrebi će dostavljati i vodu po domaćinstvima, tamo gdje još nema vode iz vodovodne slavine.

– Rezultat je to pozitivne suradnje JVP Benkovac s Gradom u cilju podizanja operativne spremnosti i mobilnosti JVP-a. Osim autocisterne u proteklih 17 mjeseci, od kad smo moj zamjenik Matej Rudić i ja iz Državne interventne postrojbe Zadar stupili na dužnost u JVP Benkovac, Grad nam je za razne potrebe donirao oko 200.000 kuna, pohvalio se Luka Erstić.

JVP Benkovac ima 21 operativnog vatrogasca.

– JVP pokriva 516 kilometara četvornih površine i 41 kilometar autoceste. Tijekom zimskog razdoblja pokrivamo i područja Stankovca i Lišana Ostrovičkih, istaknuo je Erstić dodajući kako JVP Benkovac odsad ima osam vozila raznih namjena.

Benkovački vatrogasci ovogodišnji hit
Hrvatski heroji, to su vatrogasci. A benkovački vatrogasci su ovogodišnji hit. Brzom intervencijom ugasili su požar u pogonu površinske obrade i zaustavili širenje požara u tvornici LTH Metalni lijev iz Benkovca, perjanici benkovačkog gospodarstva, koja isključivo radi odljevke za automobilsku industriju i na taj način spasili na stotine radnih mjesta.

– U ovoj godini imali smo dosad blizu 180 intervencija, a najveća je i najzahtjevnija bila ona u tvornici LTH Metalni lijev. Usprkos milijunskim štetama srećom sve je završilo bez životnih ugroza zavaljujući prvenstveno hrabrim vatrogascima, poručio je Erstić.

U gašenju požara sudjelovala su hrabri i požrtvovani profesionalni vatrogasaci iz Benkovca, Biograda i Zadra koji su, kao i uvijek, obavili sjajan posao. Požar se nije proširio i oštetio druge skupocjene strojeve u tvornici.

– Ovim putem bih se javno zahvalio JVP Biograd i zapovjedniku Darku Baniću te JVP Zadar i zapovjedniku Željku Šoši, kao i Borisu Joviću, zapovjedniku Županijske vatrogasne zajednice, koji su nam uvelike pomogli ugasiti ovako zahtijevan požar i spriječiti katastrofu, zahvalio je Erstić.

Energetska obnova Vatrogasnog doma
U tijeku je javna nabava za izvođenje radova na projektu Energetska obnova Vatrogasnog doma u Benkovcu na adresi Domobranska 2., u vrijednosti od oko 4,3 milijuna kuna osiguranih iz EU fondova.

– Riječ je o novoj fasadi, zamjeni prozora i vrata te grijanja u zgradi Vatrogasnog doma gdje osim vatrogasaca svoje urede ima Komunalno poduzeće Benković d.o.o. Benkovac i Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije – Ispostava Benkovac, za izdavanje lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola te drugih akata, kazao je Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika.

izvor: www.zadarskilist.hr

Možda Vas zanima