Amerikanka preplivala La Manche rekordna četiri puta

LONDON, 17. rujna 2019. (Hina/Reuters) – Američka daljinska plivačica Sarah Thomas postala je prva osoba na svijetu koja je četiri puta bez prestanka preplivala La Manche, a jedine pauze tijekom 54-satnog podviga uzela je kako bi popila energetko piće.

Tridesetsedmogodišnjakinja iz Colorada taj golemi uspjeh ostvarila je samo godinu dana nakon što je preboljela rak dojke i posvetila ga je svim oboljelim od te bolesti.

Iscrpljena i suhog grla od slane vode, na obalu je stigla u utorak ujutro kod Dovera, na jugu Engleske.

“Bez teksta sam. Puno me je ljudi dočekalo i čestitalo. To je stvarno jako lijepo od njih. Nemam riječi, ne mogu vjerovati da smo to učinili”, istaknula je.

Teoretski, dionica koju je Thomas isplivala duga je 130 kilometara, ali zbog jakih struja u Kanalu zapravo je otplivala 210 kilometara.

Rekla je da je usput vidjela puno riba i meduza.

Raniji rekord držalo je četvero daljinskih plivača koji su tri puta bez zaustavljanja preplivali more između Engleske i Francuske.

Thomas je plivajući uzimala samo tekuću hranu. Tim iz čamca bacio bi joj bocu u kojoj je bila mješavina ugljikohidrata, elektrolita i kofeina, s malo jabuke radi boljeg okusa.

Kada je stigla na obalu, htjela je uspjeh proslaviti šampanjcem, ali to ga nije mogla popiti. Ipak, počastila se s nekoliko čokoladica M&M.

“Nadam se da ću prespavati ostatak dana. Jako sam umorna”, rekla je Thomas.

(Hina) xbcav ybcav

Foto: EPA/RNLI / HANDOUT MANDATORY CREDIT: RNLI HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Možda Vas zanima