Sjaj u tami Vinka Pešića

Otvarajući izložbu fotografije domaćeg autora Vinka Pešića u Zavičajnom muzeju grada Biograda ravnatelj Draženko Samardžić naglasio je kako je uistinu lijepo, dostojno i pravedno kada domaći umjetnik daruje gradu i njegovim mještanima dio svoga umjetničkog stvaralaštva.

Jedinstveno je to i neponovljivo, kazao je on, kada naš Vinko Pešić iznosi ponajbolje darove u kojima se već višestruko dokazao i kada preko najjačeg medija a to je fotografija odašilja poruke o važnosti svemira. O važnosti sklada čovjeka i prirode, te na taj način poručuje koliko je potreban balans i ravnoteža kako bi se sačuvao svijet čistim i neokaljanim za buduće generacije, jer nismo mi ovaj svijet stvorili da bismo ga uništili, nego smo ga dobili u naslijeđe, te bi ga morali učiniti boljim i ljepšim i takvog ga ostaviti onima koji će doći iza nas.

– Vinkove fotografije ističu draž noći, mraka koji se od pamtivijeka u jednakim intervalima izmjenjuju i prema kojima čovjek ravna svoje vrijeme, vrijeme rada i odmora, vrijeme spavanja i vrijeme kada čovjek postaje stvaratelj. Ove fotografije bez sumnje ukazuju na potrebu očuvanja noći i mraka kao nasušne stvarnosti koja treba ostati konstanta ako se želi sačuvati svemir, ako se želi sačuvati zemlja sa svim nebeskim i zemaljskim dobrima, kazao je između ostalog ravnatelj Samardžić. Ta vječito intrigantna tema nije zaobišla ni našeg sugrađanina autora ove izložbe fotografa dr.Vinka Pešića, jer i on sam kaže kako je noćno nebo sa svjetlucavim zvijezdama oduvijek fasciniralo i zanimalo ljudsku vrstu. Poznato je naime da su drevne civilizacije jako dobro poznavale noćno nebo, pa su prema rasporedu zvijezda raspoznavale razne oblike i slike, te im nadijevali imena koja su se čuvala do danas – .

– Razvojem znanosti o svemiru i zvijezdama, stupanjem na tlo Mjeseca prije 50 godina, približili smo im se, ali i shvatili da su nam još uvijek nedostižne. Ipak sjetite se fotona koji ponekad putuje stotine svjetlosnih godina do matične zvijezde i završi u mrežnici našeg oka, napominje autor. Nema izravnijeg kontakta između nas i zvijezda. Razvojem tehnike u mogućnosti smo vidjeti najdublje kutke svemira, ali zbog svjetlosnog onečišćenja broj zvijezda koje vidimo noću na nebu ubrzano opada. Zvijezde su oduvijek bila inspiracija brojnim umjetnicima, pjesnicima, slikarima i fotografima. Današnja digitalna tehnologija omogućila nam je da možemo uz malo truda snimiti doista spektakularne prizore na noćnom nebu. I sam autor ove izložbe Vinko Pešić, oduvijek fasciniran noćnim nebom, svojim fotografijama Mjeseca, Mliječne staze, zviježđa i drugim vidljivim nebeskim tijelima pokušao je dočarati neodvojivu povezanost čovjeka i svemira. Preko 20-ak fotografija koje su izložene na ovoj izložbi Pešić je snimao zadnjih nekoliko godina i to na predjelima u našem okruženju. Tako primjerice s vidikovca Čelinka, Kamenjaka, Jankolovice, Vranskog jezera i biogradskih krovova – .

Govoreći o zvijezdama i ljudskoj povezanosti s njima, nije mogao ne istaknuti svjetlosna onečišćenja, koja na žalost imaju loš utjecaj na zvijezde i svemir uopće, a svoje izlaganje, završio je najboljim mogućim stihom u ovoj prilici iz pjesme „Opomena“ velikog hrvatskog pjesnika A.B. Šimića „Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!“

.J.F.

Možda Vas zanima