POTRES U SVIJETU NOGOMETA, I HRVATSKI STRUČNJACI USTALI NA NOGE

91

Der Spiegel je, sukladno dokumentima koje je dobio od Football Leaksa, prenio kako su europski velikani spremni 2021. godine osnovati svoju, tzv. Superligu. Dakle, prema njihovim tvrdnjama 11 je klubova već napravilo plan te kako je mnogi zovu “Lige teškaša”. Ligu bi činilo 11 klubova osnivača i pet gostiju, a osnivači bi bili zaštićeni od ispadanja i imali bi zajamčena mjesta u ligi sljedećih 20 godina. Još nije poznato znači li osnivanje Superlige gašenje Lige prvaka, ali ako do toga dođe LP će sigurno izgubiti na značaju.

PSG i City treba izbaciti iz Lige prvaka
Raspisali su se svjetski mediji o velikom skandalu, španjolska Marca je primjerice skoro cijelu svoju naslovnicu posvetila otkriću kojeg je prvi plasirao Der Spiegel. Fotografije Infantina i Platinija i grbovi Paris SG-a i Manchester Cityja su u prvom planu naslovnice, s tekstom u kojem se UEFA proziva da je dozvolila financijske malverzacije moćnim klubovima. I drugi španjolski mediji bavili su se aferom, ali Marca ipak prednjači.

– Odmah treba povući konkretne korake. Na primjer, treba li izbaciti PSG i City iz Lige prvaka? Prvo to i onda treba vidjeti što dalje – vrlo oštro u svom komentaru piše kolumnist Marce Juan Ignacio Gallardo, koji je pohvalio predsjednika La Lige Javiera Tebasa, jer je za razliku od većine nogometnih moćnika već javno prozivao UEFA-u zbog kršenja Financijskog Fair-playa kojeg je sama uvela. I talijanska La Gazzetta dello Sport piše u sličnom stilu, također je aferi posvetila velik prostor na naslovnici, s time da su uz Infantina i Platinija objavljene i fotografije prvih ljudi francuskog i engleskog kluba.
PSG je zauzeo i glavninu naslovnice francuskog L’Equipea, no prvenstveno zbog ligaške pobjede Parižana protiv Lillea. Nije ugledni list sakrio aferu, na naslovnici se ona spominje u jednoj rečenici, a potom su joj posvetili tri stranice.

I engleski mediji dali su jak tretman skandalu. Dok L’Equipe u prvi plan stavlja Paris SG, na Otoku se ističe nepravilnost poslovanja Manchester Cityja, ali, za razliku od većine ostalih europskih tiskovina u kojima je to tek sporedna tema, Englezi su posebno istaknuli i plan jakih europskih klubova da pokrenu novo natjecanje, Superligu.
Izvor : Jutarnji.hr