Biograd: Prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah 28.07. 2019.

U nedjelju 28.7 u jutarnjim satima u Biogradu će se održati Prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah-u dubini. Očekuje se nastup nekoliko svjetskih prvaka i rekordera

Posebno treba istaknuti i Lidiju Lijić, četverostruku svjetsku rekorderku u disciplini Jump blue,te Vitomira Maričića svjetskog rekordera u disciplini ronjenja u bazena bez peraja i Davida Čustića svjetskog prvaka u ronjenju u bazenu s običnim ,dvjema perajama.
Na žalost,radi priprema za svjetsko prvenstvo, u istom terminu će dvoje najboljih,višestruki rekorderi i prvaci Mirela Kardašević i Goran Čolak neće biti s nama.
Prvenstvo Hrvatske će biti u jutarnjim satima a u poslijepodnevnim satima će većina navedenih klasa roniti u našoj gradskoj luci disciplinu Jump blue. Ista se roni oko kvadrata od konopa dimenzija 4×15 metara. U toj disciplini Lidija Lijić je svjetska rekorderka.
Treba istaći da su gospođa Lijić i gospodin Maričić ronili na planini Annapurni na visini oko 5000 metara! Ronili su u jezeru pri temperaturama od 4 stupnja dulje od 2 minute!

Hrvatska roniteljica Lidija Lijić iz Splita uspjela je oboriti Guinnessov rekord u ronjenu na dah pod ledom u daljinu. U prvom pokušaju preronila je 123 metra i uspješno srušila dosadašnji rekord. Prije nje, Guinnessov rekord u ronjenu pod ledom pokušao je oboriti Riječanin Vitomir Maričić. Otišao je ukoso i pri slaboj vidljivosti pa nažalost nije uspio srušiti rekord već je izašao kroz sigurnosnu rupu. Nakon toga, riječko-splitski dvojac je probao ponovo u tandemu, a zanimljivo je da to nikad nitko do sada nije probao. Rekord do tada nije postojao. Temperatura vode bila je oko 2 stupnjeva celzijusa. Kraj njih su cijelo vrijeme ronili spasioci ronilačkog tima “Nemo Adria” pod vodstvom Davora Ostrmana. Tijekom obaranja rekorda su uz Lidiju i Vitormira cijelo vrijeme bili ronioci s podvodnim skuterima. Morali su ih koristiti zbog velike brzine kojom su Vitomir i Lidija ronili. Dvojac je na kraju postavio novi rekord, a zajedno su preronili 50 metara.

J.T.

Možda Vas zanima