Na današnji dan prije 26 godina u zaleđu Biograda poginuli Miro Barešić, Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić

Na današnji dan prije 26 godina poginuo je Miro Barešić. Rođen je Šibeniku 10. rujna 1950., hrvatski je emigrant i revolucionar, heroj Domovinskog rata.

Šira javnost upoznala ga je nakon što je u travnju 1971. godine u Švedskoj izvršio atentat na jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića – pripadnika zloglasne UDBA-e.

Prošavši svojevrsnu emigrantsku epopeju – služenje doživotne kazne, oslobađanje nakon otmice zrakoplova, utočište u Paragvaju, službovanje u Washingtonu, CIA-ina otmica i izručenje natrag u Švedsku, štrajk glađu gotovo do smrti te, naposljetku, protjerivanje – Barešić se početkom srpnja 1991. vratio u domovinu.

Na tragu ideje nacionalne pomirbe, odmah se, bez ikakve zadrške ili zazora spram bivših komunista u novoj vlasti, priključio hrvatskim postrojbama, no poginuo je već u prvoj akciji 31. srpnja pokraj Miranja Donjih, u zaleđu zavičajnih Pakoštana. S njim su poginuli i njegovi suborci: Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić.
S obzirom da okolnosti njegove smrti nisu bile adekvatno profesionalno istražene, kao i na činjenicu da su u to vrijeme ključne pozicije u sigurnosno-obavještajnom aparatu držali njegovi dojučerašnji neprijatelji (Josip Manolić, Zdravko Mustač, Josip Perković…), u znatnome dijelu javnosti prevladava mišljenje da Barešićeva pogibija nije bila slučajna. Kao takva, i dandanas je ostala jedna od nerazjašnjenih misterija Domovinskoga rata.

U sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjima, pogibiju Mire Barešića i njegovih suboraca, Općina Pakoštane nizom prigodnih aktivnosti obilježava danas Dan Općine Pakoštane. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća bit će u Dragama, Vrani i Vrgadi, a svečana sveta misa u crkvi u Pakoštanima, nakon toga u velikoj vijećnici svečana sjednica Općinskog vijeća, a zabavni program slijedi navečer u Pakoštanima. U Dragama će se danas održati i završnica malonogometnog turnira pod nazivom „Hrvatski vitez Miro Barešić“. G.Š.

 

Možda Vas zanima