HDZ mijenja datum Dana državnosti

HDZ je sinoć na svom Facebook profilu objavio kako je 30. svibnja jedini pravi Dan državnosti te da je vrijeme da se “stvari stave na pravo mjesto”, najavljujući kako bi od sljedeće godine Dan državnosti opet mogao biti 30. svibnja, a ne 25. lipnja, kako je sad. To će itekako utjecati na brojne stanovnike naše zemlje koji su koristili priliku za spajanje slobodnih dana u lipnju, a sad to neće moći. Budući da se Dan antifašizma slavi tri dana ranije, odnosno 22. lipnja, mnogi bi taj praznik spojili s Danom državnosti, koji se još uvijek obilježava 25.lipnja.

Primjera radi, ako se sljedeće godine zaista ostvari ova promjena te HDZ obilježavanje Dana državnosti vrati na 30. svibnja, više se korištenjem samo nekoliko dana godišnjeg odmora neće moći dobiti čak devet slobodnih dana zaredom. Dan antifašističke borbe sljedeće godine pada na ponedjeljak, a Dan državnosti na četvrtak, što znači da bi sa samo tri dana godišnjeg (utorak, srijeda i petak) građani mogli spojiti vikend i još cijeli naredni tjedan.

Osim toga, 30. svibnja sljedeće godine pada na subotu pa samim time građani ostaju bez slobodnog dana.

Škrabalo inicirao promjenu datuma, a na kraju nije bio zadovoljan

Inače, Dan državnosti slavi se u spomen na 25. lipnja 1991. godine, kada je sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Izvor : Index.hr
Foto : Goran Kovačić/Pixsell, Montaža: Index

Možda Vas zanima