Anketa HRT-a: Ovako bi birači glasali da su danas EU izbori. HDZ je najjači

HRT je objavio nove rezultate svojeg redovitog mjesečnog istraživanja HRejting. Anketa je provedena od 13. do 18. svibnja. Kako kažu, riječ je o dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća 1400 ispitanika pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Ima li na hrvatskoj političkoj pozornici promjena u odnosu na travanj?

Ako je suditi prema HRejtingu, hrvatski su birači nepokolebljivi. Da su izbori bili jučer, HDZ bi s 27,2% ponovno bio relativni pobjednik. Kao što je zanemariv njihov pad, tako je zanemariv i SDP-ov rast. No ipak je ovaj mjesec uspio prijeći 18% i skupiti 18,1%. HRejting pokazuje da bi dvije vodeće stranke vlast mogle sastaviti samo zajedno, takozvanom velikom koalicijom. Ili, pak, koaliranjem, koje se trenutačno čini nevjerojatnim, HDZ-a sa Živim zidom i Mostom zajedno. Jer još samo te dvije stranke prelaze izborni prag. Živi zid ima 7,8%, a Most blizu 6,8%.

Golemu skupinu onih ispod i poprilično udaljenih od izbornog praga predvodi Mislav Kolakušić. Najbliže su mu Neovisni za Hrvatsku. Slijede: HSS, stranka Milana Bandića, Start i HNS, koji je nakon dugo, dugo vremena uspio zabilježiti kakav-takav rast. U skupini ispod 2% je šest stranaka: Glas, Hrast, Pametno, IDS. Potom HSU na samo jedan posto i HSLS, koji je jučer obilježio 30 godina postojanja, ispod 1% – samo 0,6%.

Svi ostali iz hrvatskog registra političkih stranaka podijelili bi 3,4% glasova. Neodlučni birači su konstanta. Ovaj mjesec ih je gotovo jednako kao i prošli.

Kakvu sudbinu strankama HRejting predviđa na europskim izborima za 6 dana

Anketa HRT-a provedena je prije velikog predizbornog skupa HDZ-a s Angelom Merkel i tzv. spitzenkandidatom pučana Manfredom Weberom i prije dolaska spitzenkandidata socijalista Timmermansa SDP-u ili, pak, prije Mostova završnog skupa jučer u Zagrebu. No neovisno o tome, opći bi zaključak HRejtinga, koji se ponavlja iz mjeseca u mjesec, bio – sve stranke na izborima za Europski parlament dobivaju manje glasova nego na izborima za hrvatski parlament.

U brojevima to izgleda ovako: na čelu petorke koja prelazi izborni prag i dalje – HDZ, koji je ovaj mjesec pao ispod 25% i dobiva 24,5%. Nasuprot, SDP je narastao – za 0,7% na 16,4%. Treći je i ovaj mjesec Živi zid sa 7,4%. Slijedi ga Amsterdamska koalicija, koja je u odnosu na travanj najviše pala i sad je ispod 7%, točnije 6,9%. Sustiže je Most, koji je trenutačno na 6,7%.

Marijana Petir i Mislav Kolakušić još su bliže izbornom pragu nego u travnju. Ona je sad na 4,8%, a on na 4,7%. Koliko su Suverenisti narasli, toliko su Neovisni za Hrvatsku pali. Tako je lista koju predvodi Ruža Tomašić sad iznad 4% i ima 4,4%, a ona s Brunom Esih na čelu ispod 4% odnosno na 3,6%. Neznatno, ali ipak iznad 3% još je vladajući HNS koji osvaja 3,1%.

U skupini ispod 3% uglavnom svi padaju. I Bandićeva stranka, i Start Dalije Orešković kojemu se od početka naše ankete potpora gotovo prepolovila. Tu je još koalicija koju predvodi bračni par Puljak. I novost ovaj mjesec – SDSS. Njihova “ćirilično-latinična” kampanja, koju su PR stručnjaci ocijenili najboljom, očito je pogođena. Pupovčeva stranka prvi je put ušla u HRejting s potporom od 1,3% birača.

Svi ostali s hrvatske političke scene dijele 3,1%. A pozitivno je što broj neodlučnih birača i dalje pada. Ovaj je mjesec ispod 7% i iznosi 6,6%.

Kako bi to izgledalo preračunato u mandate?

Kao i prošli mjesec, što znači da želje lidera dviju najjačih stranaka HRejting zasad ispunjava.

Od 11 sigurnih mandata, HDZ uzima 5, SDP 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedan. Za onaj preostali 12., koji će se realizirati jednog dana kad se riješi status Velike Britanije u Europskoj uniji, bori se čak 6 stranaka, odnosno lista.

Najbliže tom graničnom mandatu su Marijana Petir i Mislav Kolakušić. Malo dalje su HDZ, Živi zid i Suverenisti, a najdalje je od Europskog parlamenta koalicija Neovisni za Hrvatsku-HSP.

Izvor : Index.hr
Foto : HRT

Možda Vas zanima