Ženske pjevačke skupine Kantalice 27.11. u Gradskoj straži

Rođendan Narodnog muzeja Zadar obilježit ćemo predstavljanjem suradnje Dizajnerskog studija NMZ-a u razvoju i tradicijske ženske pjevačke skupine Kantalice,27. studenog 2019. s početkom u 19 h u Gradskoj straži, Etnološki odjel NMZ.

Rođendan Narodnog muzeja Zadar, (Narodni muzej Zadar je osnovan 30.11.1832. godine) obilježit ćemo i predstavljanjem suradnje Dizajnerskog studija NMZ i tradicijske ženske pjevačke skupine Kantalice 27. studenog 2019. u 19 h u Gradskoj straži, Etnološkom  odjelu NMZ.

Voditeljica Dizajnerskog studija NMZ-a Marija Šarić Ban, nastavljajući njegov razvoj u smjeru oblikovanja i stvaranja novog iz tradicijskog ruha, ostvarila je suradnju s tradicijskom ženskom skupinom Kantalice (voditelj mr.sc. Ivo Brkić) i trenutno je u fazi kreiranja i oblikovanja kostima za njihove nastupe. Inspiracija kostimografije je narodna nošnja sjevernodalmatinskog dinarskog područja.

Kantalice će za nastup biti  odjevene u kazališne kostime iz predstave Dom Bernarde Albe (režija D. Ferenčina, kostimografija Marija Šarić Ban, HNK Zadar). Kostimi su inspirirani tradicijskim dalmatinskim građanskim ruhom karakterističnim za korotu.

Ovaj glazbeni program je osmišljen povodom  proslave Dana grada Zadra, blagdana Sv. Krševana i rođendana Narod­nog muzeja Zadar.

Realizacija: Marija Šarić Ban, pedagoginja Lucija Sekula i etnologinja Jasenka Lulić Štorić. Organizator događanja je Narodni muzej Zadar –  Dizajnerski studio NMZ u razvoju.

 

O Dizajnerskom studiju NMZ-a u razvoju

U dugogodišnjoj suradnji Narodnog muzeja Zadar, koji predstavlja ravnateljica Renata Peroš i kostimografkinje Marije Šarić Ban oformljen je Dizajnerski studio nastao kao autoričina ideja i preduvjet osnivanja muzejskog odjela za tapiserije, tekstil, scenografiju, kostimografiju, lutke, modu i odijevanje. Dizajnerski studio se bavi prvenstveno očuvanjem, obnovom, narodnih nošnji, tekstila i tapiserija u suradnji s Etnološkim odjelom NMZ, kreiranjem i izradom povijesnih kostima vezanih uz izložbene postave NMZ u suradnji sa odjelom Muzej grada Zadra, dizajniranjem i realiziranjem suvremenih kostima i odjeće u suradnji sa Galerijom umjetnina NMZ-a u sklopu suvremenih izložbenih postava i performansa te izložbama i edukacijom na temu likovne i scenske umjetnosti. Također, važan preduvjet za to je donacija tapiserija umjetnika Tomljanović čiji izložbeni postav je u pripremi u prostoru odjela Muzej grada Zadra. Dizajnerski studio NMZ je platforma za razvoj odjela Centar za tkanje i tapiseriju Ivan i Ana Tomljanović.

Dizajnerski studio NMZ-a je zamišljeni kao svojevrsni laboratorij koji u svom programu objedinjuje edukativne radionice vezane uz tekstil: radionice za tkanje, tapiseriju, vez, izradu nošnji, izradu replika nošnji i povijesnih kostima. Laboratorij – radionica bit će otvoren za projekte edukacije bazirane na građi muzeja, a osmišljene kao nadgradnja muzejskih fundusa čija građa bi bila inspiracija za stvaranje novog. Fundus kostima kao spoj tradicijske baštine ukomponirane u suvremeni dizajn (stilske i moderne odjeće, plesnih kostima, nošnji, lutke), bio bi baza za daljnju edukaciju kroz radionice, seminare, izložbe na području kostimografije i odijevanja, za neke nove projekte i suradnje sa zadarskim kazalištima, školama, fakultetom i muzejima. Dizajnerski studio će biti otvoren za javnost prema dogovoru u smislu posjeta u edukativnom smislu (studenti, učenici, suradnja sa strukom, stručni seminari i radionice, usluga drugim institucijama i posjet turističkih grupa). Na taj bi se način čuvale, stvarale i promicale estetske i kulturne vrijednosti Zadarske županije i samog grada Zadra, a time i Republike Hrvatske, što bi jednog dana moglo rezultirati i muzejskim zbirkama i izložbenim postavom na području kostimografije, scenografije, lutkarstva, povijesti kazališta, odijevanja i kulture življenja uopće.

Formiranje i opremanje Dizajnerskog studija NMZ-a u razvoju podržalo je financijski Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uz podršku Zadarske županije.

O tradicijskoj ženskoj pjevačkoj skupini KANTALICAMA i osnivaču Ivi Brkiću

Mr.sc. Ivo Brkić, vanjski je suradnik Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar te višegodišnji član stručnog ocjenjivačkog žirija za KUD-ove na Smotri folklora Zadarske županije. Voditelj je klapa i dobitnik mnogih nagrada za skladbe. Uvidjevši kroz kretanja kulturno umjetničkih društava zanemarenost interpretacije izvornih napjeva određenih područja, osniva pjevačku skupinu Kantalice. Dugogodišnjim radom na terenu mr.sc. Ivo Brkić prikuplja ogromnu građu s područja sjeverne Dalmacije koju i prikazuje u svom doktorskom radu. Posebno se ističe građa dinarske zone sjeverne Dalmacije s priobaljem i zadarskim otocima.

Kantalice djeluju šest mjeseci te glazbeno interpretiraju napjeve koje je prikupio mr.sc. Ivo Brkić na području sjeverne Dalmacije. Napjevi su kategorizirani prema tijesnim intervalima netemperiranog izričaja što je specifikum ovih područja.

 

Samo predstavljanje glazbene građe te njena interpretacija po zonama

-Zadar

-Zadarski otoci,

-Ravni kotari,

– Bukovica,

 

U građi se nalaze svjetovne i sakralne glazbe koje se kroz život izmjenjujući dopunjuju. Tako je osnovna ideja odnosno cilj rada Kantalica stvoriti koncertnu prezentaciju usmjerenu prikazu cjeloživotnih događanja  ljudi ovih krajeva.

Usklađenost čovjeka i prirode je uvijek u tradicijskoj predaji i obično počinje s radosti rođenja, odrastanja, ljubavi, ženidbe, rada pa i same smrti.

Članice pjevačke skupine:

Zora Relja, Miza Bubić, Nela Miletić, Branka Ladiš, Novela Vidov, Suzana Dundović, Anamarija Botica, Zvjezdana Radan, Sandra Vukman, Tatjana Karamarko.

Možda Vas zanima