Večeras započinju 59. Glazbene večeri u Sv. Donatu

Večeras započinje 59. izdanje jednog od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Najdugovječnije i najvažnije glazbeno događanje grada Zadra, ove godine donosi trinaest izuzetnih glazbenih doživljaja i to od 9. srpnja do 8. kolovoza.

Festival se, već tradicionalno, otvara svečanim koncertom, 9. srpnja ispred Crkve sv. Donata, gdje će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dragog zadarskoga gosta, dirigenta Vetona Marevcija, izvesti program sastavljen od filmske glazbe – počev od glazbe velikih romantičara koja se kasnije koristila u filmovima i postala njihovim zaštitnim znakom, poput skladbe Richarda Straussa Tako je govorio Zaratustra bez koje ne možemo zamisliti Kubrickovu Odiseju u svemiru 2001, do veličanstvenih tema iz Ratova zvijezda (John Williams), Misije (Ennio Morricone) ili Pirata s Kariba (Hans Zimmer).

Svaki od programa svojevrsni je vrhunac festivala, a nastupe odabranih umjetnika i ansambala zasigurno ćemo se dugo sjećati. Svojim baršunastim glasom Večeri će oplemeniti jedna od najboljih hrvatskih pjevačica današnjice, koja gradi uspješnu inozemnu karijeru, mezzosopranistica Renata Pokupić. Uz vitalne stogodišnjake, legendarni Zagrebački kvartet nastupit će Ivan Krpan, pijanist obasut nagradama i priznanjima struke, kritike i publike.

Uz vrsnog hrvatskog trubača Vedrana Kocelja i slovenskog mu kolege Franca Kosema, u Zadar po prvi put dolazi legendarni trubač Reinhold Friedrich koji svoje znanje i vještine prenosi studentima londonske Royal Academy of Music. Ni ove Večeri neće proći bez koncertnog majstora London Symphony Orchestra, miljenika zadarske publike, virtuoznog violinista otvorena srca, Romana Simovića. Vatromet glazbenih velikana, klarinetista Milana Miloševića, fagotista Žarka Perišića, lutnjista i gitarista Edina Karamazova i pijanistice Vesne Podrug Kossjanenko dogodit će se u formi ansambla Synergia 4.

Premijerno na festivalu gostuje Projekt Lazarus i oživljava hrvatsku baroknu baštinu. Splitska violončelistica Kajana Pačko ovoga puta dolazi u društvu violinista Tristana Theryja i pijanista Danijela Detonija. Centralna događanja obilježit će koncerti Zadarskog komornog orkestra i zadarskih umjetnika kroz programe nazvane Zadarska priča I, II i III, te udaraljkaškog ansambla Sudar koji izvode Oxygene, glazbu čuvenog Jean-Michela Jarrea.

Osim u znamenitoj Rotondi, koncerti će se održati na drevnom Forumu, jednoj od najatraktivnijih pozornica na Jadranu, zatim u mističnom ambijentu crkve Sv. Nikole te velebnoj romaničkoj ljepotici, katedrali Sv. Stošije. A, kao i posljednjih nekoliko godina, Večeri će gostovati u luksuznom ambijentu akustički i vizualno atraktivnog trijema upravne zgrade D-Marina u Sukošanu.

Glazbene večeri u Sv. Donatu pokrenute su davne 1961. godine, zahvaljujući viziji Pavla Dešpalja, i entuzijazmu njega i njegovog kruga prijatelja. Otad pa do danas, Glazbene večeri u svetom Donatu postale su najvažnije gradsko glazbeno događanje, festival na ponos svih onih koji u Zadru žive, ali i onih koji dolaze u Zadar i koji Zadar nose u srcu.

Na osnivanje Večeri potakle su me dvije davnašnje želje:

da Crkva sv. Donata postane koncertni prostor i da Zadar ponovno dobije svoj vlastiti orkestar.”

(Pavle Dešpalj, dirigent i osnivač Glazbenih večeri u sv. Donatu)

Glazbene večeri u sv. Donatu su glazbena manifestacija koja je kroz više od pola stoljeća prošla kroz nekoliko koncepcijskih mijena, a od kojih bi se za svaku moglo reći da je bila uspješna.

Prva su ljeta protekla u nastojanju da se s jedne strane u Zadar dovedu istaknuta imena svjetske i domaće reproduktivne glazbene umjetnosti, a s druge da se uz pomoć Večeri osnaže vlastite, zadarske snage, koje bi ravnopravno mogle sudjelovati u programu.

Veliki preokret dogodio se 1975. koji je trajao sve do 1990. godine. Programsko se težište sve intenzivnije i sustavnije oslanjalo na ranija stoljeća glazbene povijesti, slijedeći ali i postavljajući aktualne trendove, pod budnim okom podijeljene publike koja je oduševljeno pristajala uz novi koncept, ili ga pak otvoreno napadala.

Nakon dramatičnog prekida 1991. i još dramatičnijeg održavanja pod granatama 1992. i 1993., Večeri su novim koncepcijskim ruhom obnovljene 1994. godine. U to vrijeme nastojalo se unutar zadanih materijalnih okolnosti graditi novo na temeljima onoga što su protekle godine definirale kao istinsku programsku vrijednost.

Zadane teme predstavljale su svoje sadržaje prema načelima glazbe kao jedinstvenog i cjelovitog pojma. Sadržaj tema nije više bio orijentiran na strogo zacrtane granice između stare i nove glazbe; obogatio se s glazbenom pozornicom, suvremenim hrvatskim stvaralaštvom te zadarskim reproduktivnim snagama.

Od inicijalne ideje zadarskog dirigenta Pavla Dešpalja i njezinog ostvarenja prošlo je više od pola stoljeća unutar kojih su Glazbene večeri u sv. Donatu postale jedan od najstarijih hrvatskih festivala koji kvalitetom i domišljatošću svojih programa te svojom koncepcijom svake godine osvježava tople zadarske ljetne večeri.

Želje osnivača u potpunosti su se ostvarile. Crkva sv. Donata ne samo da je postala koncertni prostor, već se profilirala u jedan od najatraktivniji koncertnih prostora u Hrvatskoj, a Zadarski komorni orkestar koji je svoje djelovanje započeo po Dešpaljevom palicom upravo na 1. Glazbenim večerima u sv. Donatu, danas je pod vodstvom maestra Ivana Repušića, jedan od najboljih ansambala svoje vrste u zemlji.

Možda Vas zanima