Večeras u Arsenalu prodajna izložba ” Diskretni šarm apstrakcija”

Akteri ove ART PROMOCIJE – ZADAR - 2019. su poznati likovni umjetnici Zoran Džapo, Mario Tomas, Stipe Zrilić, Rade Zrilić i Boris Žuža. Prodajna izložba slika će se održati u Multimedijalnom centru Arsenal, u ponedjeljak, 21. listopada 2019. godine u 19 sati.

DISKRETNI ŠARM APSTRAKCIJA

Akteri ove ART PROMOCIJE – ZADAR – 2019. su poznati likovni umjetnici Zoran Džapo, Mario Tomas, Stipe Zrilić,
Rade Zrilić i Boris Žuža. Zajednička osobitost izloženih umjetnina je stilska raznolikost, ali i činjenica da su kreirane kao samodostatni ART – OBJEKTI, a ne obična preslika objekta.
Množina umjetničkih izraza emanira elemente apstraktnog minimalizma u kontekstu „manje je više“, s izmjenama
geometrijsko i organičko apstraktnog izraza. Slijedi gestualna naglašenost poteza s djelomično kontroliranom akcijom u izražajnim kontrastima snažnih obojenosti. Boje postaju bit i elementarni sadržaj likovnog jezika.
Primjetan je i konceptualni umjetnički pristup pri čemu se promišljenim rasporedom riječi u nazivima, iznosi ideja kao bit umjetničkog djela. Naglašena je težnja da se istakne multimedijalnost te međusobno prožimanje jezičnog, slikovnog i skulpturalnog. Slijede upotrebni predmeti kojima se pridaje sasvim drugi kontekst. Umjetnost se izražava neumjetničkim sredstvima.
Otkriva se konstruktivnost u građenju kompozicijskih slagalica, jednodimenzionalnih, dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih predznaka kao prostori beskonačnog.
Sugestivno poigravanje zlatoreznom podjelom u ritmu optičke titravosti obojenih polja itd.
U zaključnoj opservaciji može se istaknuti da je ovaj umjetnički projekt, priređen u Multimedijalnom centru Arsenal,
izvjestan pomak iz okvira lokanog u svijet globalnih umjetničkih trendova.

Boris Žuža, prof. i lik. umjetnik

Možda Vas zanima