Otvorena izložba kineskog porculana: Marko Polo poveznica Hrvatske i Kine

U zadarskom Muzeju antičkog stakla u petak, 11. listopada otvorena je izložba kulture kineskog porculana 'Putovanje porculana Putom svile'.

Otvorenju su nazočili brojni uzvanici, veleposlanica Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Xu Erwen, ravnatelj Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu Zhao Gang,  pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica, zamjenica gradonačelnika Grada Zadra Jagoda Surać, a u ime Zadarske županije okupljene je pozdravio župan Božidar Longin istaknuvši kako je uvjeren da će ova izložba izazvati veliki interes naših građana jer imamo priliku upoznati porculan upravo u njegovoj originalnoj, matičnoj inačici.

„Hrvatska i porculan, pak, mogu naći poveznicu u činjenici da je sam naziv porculan prvi upotrijebio upravo Marko Polo, rođen u našoj Korčuli, jer ga je glatka bjelina podsjećala na školjku čiji naziv na talijanskom glasi porcellana. Europa je porculan upoznala u 11. stoljeću kada je u nju stigao Putom svile. Danas naša Domovina, točnije Zadarska županija, ima još jednu poveznicu s porculanom jer je naša luka Gaženica, uz Veneciju jedina na ovom području, prošle godine uvrštena u pomorski Put svile“, istaknuo je Longin.

Ravnatelj MAS-a Ivo Fadić posebno se osvrnuo na potpisani Sporazum o suradnji između Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu i Muzeja antičkog stakla u Zadru.

„Potpisivanjem Sporazuma službeno smo postali prijatelji Muzeji. To podrazumijeva suradnju na raznim područjima i vjerujemo da će biti uspješna na zadovoljstvo oba muzeja. Ova izložba, pak, jedan je od ključnih projekata međunarodne suradnje u Republici Hrvatskoj u 2019. godini“, dodao je Fadić.

Izložba ‘Putovanje porculana Putom svile’ zajednički je projekt Ministarstva kulture i Ministarstva turizma RH te Ministarstva kulture i turizma NR Kine, povodom Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, a moći će se moći pogledati do 01. prosinca ove godine.

Možda Vas zanima