Izložba ” S one bane mora” u Sv. Filipu i Jakovu

Otvorenje izložbe je u srijedu, 14. kolovoza u 11 sati u kino dvorani Sv. Filip i Jakov, a otvorena je do 21.08.2019.

Univerzalnim jezikom fotografije ispričan je život moliških Hrvata, pejzaži Molisea te prve fotografije triju mjesta iz zraka: Kruča (Acquaviva Collecroce), Filiča (San Felice del Molise) i Mundimitra (Montemitro). Prikazane su također i povijest i sadašnjost preostalih triju hrvatskih naselja u talijanskoj regiji Molise.

Projekt je zamišljen kako bi privukao pozornost javnosti fotografijama s motivima prirode i kulturne baštine moliških Hrvata.
Ciljevi i svrha ovog projekta su prvenstveno razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta, te promoviranje znamenitosti i ljepota kraja u kojem moliški Hrvati žive i gaje svoje korjene već više od 500 godina.
Posebna pozornost je na očuvanju kulturno-povijesnog fenomena moliških Hrvata u svrhu njegovanja tradicije i njezinog prenošenja na ostale Hrvate koji žive i djeluju izvan domovine, s naglaskom na prenošenju hrvatskog identiteta na mlađe generacije.

Regija Molise je metafora i jedinstveni primjer u svijetu u očuvanju pripadnosti hrvatskom narodu kao i u uspostavljanju prijateljskih veza između hrvatskih zajednica u Italiji, te šire u Europi i svijetu.
Fotografski vremeplov sačinjavaju 92 fotografije veličine, koje je realizirao zadarski fotograf Boris Kačan.

Prikazom fotografija vidljiva je ljubav i zajedništvo male zajednice moliških Hrvata. Prikazana su tri prekrasna mala mjesta, njihovi trgovi, kalete i sakralne građevine koje neodoljivo podsjećaju na gradiće na hrvatskoj obali, od Istre do Konavala. Kruč, Filić i Montemitro, mali kameni gradovi, uistinu su primorska Hrvatska u malome, smještena na jugu Apeninskoga poluotoka.

Izložbu su u svibnju 2018. godine otvorili predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović i ministar turizma Republike Hrvatske Gari Capelli.

Pokrovitelji projekta: Središnji Državni ured za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvo RH u Italiji, Ured Hrvatske turističke zajednice u Milanu i Udruga Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim.

Zry Bacic

Možda Vas zanima