Izložba “Hrvatska narodna glazbala danas i u prošlosti” u Zavičajnom muzeju Benkovac do 18. srpnja

U Zavičajnom muzeju Benkovac svečano je otvorena izložba "Hrvatska narodna glazbala danas i u prošlosti" koautora Hrvoja i Krešimira Galina.

Mr. sc. Krešimir Galin održao je predavanje u kojem je izložio povijest svoje zbirke glazbala koja predstavlja pravo suvremeno bogatstvo tradicijskog instrumentarija kao i kulturnu mnogostrukost Hrvata. Napomenuo je kako glazbala kao vrhunski i kompleksno složeni proizvodi određene kulture čuvaju čitav niz podataka o toj istoj kulturi i mogu dati brojne odgovore na razna pitanja o njoj.

Galin je ustanovio kako su određeni elementi hrvatske tradicijske kulture glazbala sačuvani na području Hrvatske u korelaciji s genetičkim spoznajama, te da mogu dati nove uvide u povijesne procese diseminacije kulturnih elemenata i stvaranja hrvatskog naroda, nacije i kulturnog identiteta.

Osim izlaganja, Galin je i zasvirao na nekoliko tradicionalnih hrvatskih glazbala, kako bi publici bolje predočio njihove karakteristike i pokazao razliku između njih. Izložba će biti otvorena do 18. srpnja.

Možda Vas zanima