U Betini otvoren vanjski postav Muzeja drvene brodogradnje

Novootvoreni postav nadopunjuje stalni postav Muzeja, a njegov smještaj in situ, stavljanjem predmeta u njihov prvobitni kontekst, uvelike olakšava interpretaciju betinskih gajeta, leuta, pasara i ostalih brodova u lučici.

U subotu, 8. lipnja, otvoren je vanjski postav Muzeja betinske drvene brodogradnje, čiji prikazani eksponati u svom prirodnom ambijentu svjedoče o vrsnoj tehnici tradicijske drvene brodogradnje, ali i o načinu održavanja, njihovoj višestrukoj namjeni, o jedrenju i tradicijskim materijalima.

Novootvoreni postav nadopunjuje stalni postav Muzeja, a njegov smještaj in situ, stavljanjem predmeta u njihov prvobitni kontekst, uvelike olakšava interpretaciju betinskih gajeta, leuta, pasara i ostalih brodova u lučici.

Muzej čuva znanje o tradicijskoj drvenoj brodogradnji koja je neizostavan dio hrvatskog pomorskog naslijeđa, a samim time i važan dio europske pomorske kulturne baštine.

Istaknuvši zadovoljstvo nastojanjima i naporima koja se ulažu u očuvanje i promociju Umijeća gradnje kao nematerijalne kulturne baštine, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je da su za sve uspjehe jednako tako zaslužni i brodograditelji, kalafati, koji svoja znanja i vještine nesebično prenose mlađim generacijama. Ministrica je kao najvrjednije nematerijalno dobro istaknula prisutnu snažnu vezu lokalne zajednice s brodograditeljima i vlasnicima brodova što potvrđuje i sam naziv ove komunikacije između lučice i Muzeja koja nosi naziv „Staza brodograditelja“.

Značajne nagrade koje je muzej osvojio u svom četverogodišnjem radu, od kojih i ona posljednja, ovogodišnja „Nagrada europske baštine/Europe Nostre“ za postignuća na području edukacije, usavršavanja i podizanja svijesti ostat će trajno zabilježena kao pozitivan primjer muzejske prakse.

Otvaranje muzeja održalo se u okviru međunarodnog Foruma pomorske baštine Mediterana kojeg organizira Udruženje pomorskih muzeja Mediterana (Association of Mediterranean Maritime Museums – AMMM).

Muzej betinske drvene brodogradnje domaćin je ovogodišnjeg 25. foruma kojem su se pridružiti i članovi europske organizacije za zaštitu maritimne kulturne baštine European Maritime Heritage – EMH.

hr.turizam

Izvor / foto: Ministarstvo kulture; Facebook: Muzej betinske drvene brodogradnje

Možda Vas zanima