Konferencija gradova kulturne baštine 2020. u Splitu

Split će u listopadu iduće godine biti domaćin regionalne konferencije Organizacije gradova svjetske kulturne baštine srednje i istočne Europe. Odlučeno je to na 15. svjetskom kongresu Organisation of World Heritage Cities, koji se održava u Krakowu, a na kojem je Split istaknuo kandidaturu.

Grad Split svoje je članstvo u ovoj organizaciji obnovio 2018. godine jer je prethodno aktivno članstvo, koje je započelo 1993. godine, prekinuto 2007. godine. Neizbježne teme ovogodišnjega svjetskoga kongresa ove organizacije su turistifikacija gradova svjetske baštine te potrebe usklađenja nacionalnih zakonodavstava sa smjernicama UNESCO-a i OWHC-a, kako bi se uskladile potrebe domicilnog stanovništva te odnosi stanovništva s poslovnim svijetom i investitorima.

Kao zajedničke poteškoće gradova svjetske baštine, čiji predstavnici sudjeluju na ovom kongresu, potvrđeni su problemi koje stare gradske jezgre imaju s masovnim iznajmljivanjem stanova preko Airbnba i drugih platformi. Teškoće se stvaraju i u prometu, odnosno neodgovarajućoj infrastrukturi koja ne može izdržati povećane brojke. Činjenica kako će Split ugostiti najvažnije povijesne gradove srednje i istočne Europe doprinos je i 40. obljetnici uvrštenja Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu svjetske baštine, a ove i srodne teme predložit će splitsko predsjedništvo Konferencije.

Jozo Vrdoljak/privredni.hr

Možda Vas zanima