Hrvatski državni arhiv prikazuje filmove o slavnoj tvornici Borovo

Hrvatski državni arhiv (HDA) u okviru svoje redovite manifestacije Filmski četvrtak, prikazat će dokumentarne filmove i filmske žurnale o tvornici Borovo.

Program “Tvornica Borovo – filmski zapisi iz povijesti giganta” donosi tri filma, “Jedan dan u Borovu” Ive Tomulića iz 1961.,  isječak iz filma “50 godina Borova” Krste Papića (1981.) te reportaža o Borovu Filmskih novosti iz 1978. u režiji Boška Mratinkovića.

Jedna od najvećih tvornica u bivšoj Jugoslaviji, tvornica Borovo, u svojim je najboljim danima, uz automobilske gume i metalske proizvode, izrađivala godišnje više od 20 milijuna pari obuće.

Imala je više od 22 tisuće zaposlenih te posjedovala 600 maloprodajnih objekata, a Borovo naselje, u kojem su živjeli radnici tvornice, bilo je vrlo razvijeno naselje s bogatim društvenim, sportskim i kulturnim životom.

Kako je najavljeno iz HDA, kroz dokumentarne filmove i filmske žurnale prikazat će se kako je uprava Borova organizirala rad u impresivnim tvorničkim objektima i istodobno vodila brigu o slobodnom vremenu svojih zaposlenika.

Program je priredio filmski arhivist Juraj Kukoč, a osvrt nakon održane projekcije održat će Ivan Hubalek, umirovljeni rukovoditelj u Borovu i autor stručnih i znanstvenih radova o Borovu.

Filmski četvrtak u HDA pokrenut je 2013. godine radi popularizacije i promocije filmskoga arhivskog gradiva koje je pohranjeno u Hrvatskome filmskom arhivu. Filmske projekcije u okviru tog programa održavaju se jednom mjesečno.

(Hina)

Možda Vas zanima